SON DAKİKA

Replikler

Kaşınan bir deri hastalığı egzama

Kaşınan bir deri hastalığı egzama
Bu haber 04 Ekim 2020 - 12:49 'de eklendi ve 7 kez görüntülendi.

Kaşınan Bir Deri Hastalığı Egzama

Egzama kişilerde belirli dönemlerde ortaya çıkan ve rahatsızlık veren bir deri hastalığıdır. Egzamanın ortaya çıkması durumunda kişi rahatsız edici kaşıntılar yaşar.
Sorunlu bölgenin kaşınması durumunda daha ciddi belirtiler ortaya çıkar ve bölge yanar. Egzama genel olarak belirli bir bölgede aşırı kuruluk yaşanması durumudur. Egzama görülen bölgede deri pul pul olur ve nemlendirilmesi gerekir.

Egzamanın Belirtileri

Egzama belirli dönemlerde kişinin derisinde çıkan kaşıntılarla görülmektedir. Bu kaşıntılar o kadar sinir bozucu bir hal alır ki kaşınması durumunda sürekli olarak yara daha da kızarır ve acımaya başlar. Bir süre sonra kaşınmasa bile sürekli olarak bir acı hissedilir. Bu nedenle egzama görülen bölgenin kaşınmaması çok önemlidir.

Bu bölgede en önemli belirtilerden biri de aşırı kuruma durumudur. Bu kuruma durumu kol, kulak kepçesi, parmak arası ya da saç derisi gibi yerlerde görülebilmektedir. Kurumanın fark edilmesinin ardından doktora danışana kadar doğal nemlendiriciler sürmek en mantıklı seçenektir. Bu şekilde kaşıntı azalır ve kuruluk sorunu da bir miktar çözülmüş olur.

Egzamanın Sebepleri

Egzamanın bilinen bir fizyolojik sebebi yoktur. Kişinin derisinde yaşanan kuruluk dış etkilerden bağımsızdır. Bu kuruluk durumu daha kolay kurumaya müsait bölgelerden patlak verse de kişinin sadece nemlendirerek engelleyebileceği bir hastalık değildir.

Egzamanın sebepleri arasında genellikle psikolojik sıkıntılar gösterilmektedir. Özellikle yoğun stres yaşanan, gergin dönemlerde egzamanın görülmesi muhtemeldir. Böyle dönemlerde artışa geçen egzama stresli dönemin azalması ve kişinin rahatlamasıyla birlikte tekrar normale döner ve zamanla kaybolma seviyesine gelir.

Egzama Tedavisi

Egzamanın bilinen bir tedavisi yoktur. Kullanılan kremler ve ilaçlar ileri seviyedeki vakalarda belirtilerin azaltılması için kullanılmaktadır. Bu belirtiler azaldığında hasta rahat eder ancak belirtiler belirli dönemlerde tekrar kendini gösterebilir. Pek çok vakada hastalık belirli aralıklarla tekrarlamaktadır.

Belirtilerin azaltılması amacıyla kortizon içerikli kremler uygulanmaktadır. Kortizonun etkisiyle açık yara benzeri dışardan enfeksiyon kapma ihtimali olan bölgenin korunması sağlanır. Bu şekilde nemlendirilen ve onarılan bölgede bazı kişilerde belirtiler tamamen geçmez. Azalan belirtiler sürekli olarak kalmaya devam eder ve bir süre sonra yine aynı bölgeden patlak verir. Bu nedenle kalıcı tedavisi mümkün değildir.

Egzama Bulaşıcı Mı?

Egzama bir deri hastalığı olduğu için pek çok kişi başka kişilere bulaşabileceğini düşünmektedir. Bu durum doğru değildir. Egzama başka kişilere bulaştırılması mümkün olmayan bir hastalıktır. Sadece kişinin kendisinde ortaya çıkması durumunda belirtiler gözlenir.

Bunun dışında egzama kalıtsal bir hastalık olarak sayılmamaktadır. Kişinin çocuklarına aktarabildiği hastalıklardan biri olmamasının en önemli sebebi hastalığın genetik olmaması. Yani kişide bu hastalığa sebep olacak genlerin bulunmasından ziyade hastalık dış etkilerle ortaya çıkmaktadır.

Egzamanın yaşanmasını engellemek için kişinin rahat ve sakin bir hayat sürmesi, stres faktörlerinden uzak durması büyük önem arz etmektedir.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA