05:26 - En Özel Replikler: Hangi Dizi, Film veya Kitaptan
16:47 - En Komik Replikler
05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Ensefalit, Bir Diğer Adıyla Beyin İltihabı Nedir?
Ensefalit en basit tabirle beynin virüsler tarafından işgal edilmesi ve iltihaplanması olayıdır. Hastalığın ciddiyetini kavrayabilmemiz için öncelikle virüsler hakkında biraz daha bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Virüsler birçok özellikleriyle canlılardan ayrılırlar, yani canlı varlıkların ortak özelliklerinden bazılarını taşımazlar.
Fakat virüsler cansız varlıklar da değildirler. Burada bizi ilgilendiren kısım virüslerin enzim sistemlerinin olmayışıdır. Bakteri ve mikrop tedavisinde kullanılan antibiyotikler, o canlının enzim sisteminde bulunan özel bir enzimin yapısını bozarak enzimi etkisiz hale getirir, dolayısıyla bakteriyi veya mikrobu da etkisiz hale getirmiş olur.
Ancak virüslerin enzim sistemi olmadığından hastalığın antibiyotikle tedavisi mümkün olmamaktadır. Virüs bazlı hastalıkları tehlikeli kılan en temel özellik ensefalit hastalığında da mevcuttur. Ayrıyeten bu hastalığın menenjitle beraber görüldüğü durumlar da olabilir. Bu tip durumlar da vakaya meningoensefalit denilmektedir.
Hangi Virüs Ensefalite Sebep Olur ve Nasıl Tanı Konur?
Ensefalite sebep olan virüslerin başında herpes virüsü gelmektedir. Fakat influenza, hepatit, enfeksiyoz mononükleoz gibi virüsler de sebep olabilmektedir. Her virüsün sebep olduğu hastalığın seyri değişiklik gösterebilir. Bunlar dışında en korkutucu olan virüslerden birisi kuduz virüsüdür.
Kuduz virüsü sebebiyle bulgu vermeye başlayan ansefalit öldürücü özellik taşımaktadır. Hastalığın, hastalarda ortaya çıkardığı genel semptomlar arasında yüksek ateş, baş ağrısı, ense sertliği gibi durumlar vardır. Bunun dışında bazı hastalarda hiç bulgu vermeden hafifçe seyredip kendi kendisine geçebilir.
Fakat ensefalit ihtimalini düşündüren en temel bulgular bilinç ve ruh durumundaki değişikliklerdir. Kişi kendisini aşırı rahatsız, huzursuz veya mutsuz hissedebilir. Nöbet geçiren hastalar bile mevcuttur. Hastalığa kesin tanı koyabilmek içinse manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yapılması ve omurilik sıvısı alınması yani LP yapılması gerekmektedir.
Hastalığın Tedavisi Var mı?
Evet var. Hastalığın tedavisi, hastalığa hangi virüsün sebep olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Yani hangi virüs sebep olduysa ona özel bir tedavi alacaksınız demektir fakat bunun yanında grip olduğunuz zaman uyguladığınız ek tedavilerin tamamını hastalığın her tipinde uygulayabilirsiniz.
Ateşi kontrol altında tutmak, vücut sıvı dengesini sağlamak, elektrolit dengesini sağlamak, nöbetleri kontrol altında tutabilmek uygulanabilecek ek tedavi yöntemleridir. Bunlar muhtemelen tek başına tedavi olmayacaktır fakat hastanın aldığı özel tedavinin yanında süreci bir hayli hızlandıracak ve hastanın bu süreçten en az zararla çıkmasını sağlayacaktır.