05:26 - En Özel Replikler: Hangi Dizi, Film veya Kitaptan
16:47 - En Komik Replikler
05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Bayburt’un Yöresel Yemekleri
Bayburt Hakkında Genel Bilgi
Ülkemizin en küçük şehirlerinden biri olan Bayburt, Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan köprü görevini görür. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan il aynı zamanda tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihte Türkmenlerin ilk yerleşim yeri olduğuna dair söylentiler bulunmaktadır.
Bayburt’un Yöresel Lezzetleri
Türkiye’nin diğer tüm şehirlerinde olduğu gibi Bayburt’un da kendine has yöresel yemekleri bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri galacoş, tel helvası, ekşi lahana, lor dolması, süt böreği, tatlı çorba ve kesme çorbasıdır.
Kesme Çorbası: Şehirde en sık tüketilen çorbalardan biri olan kesme çorbası Bayburt’ta sadece bir çorba değil, sulu yemek gibi tüketiliyor. Makarna hamuru gibi açılan hamur erişte gibi ince ince kesiliyor, soğan, yeşil mercimek ve Bayburt’ta çok meşhur olan dargun otunun da olduğu çorbanın içine katılıyor. Özellikle soğuk kış günlerinizde içinizi ısıtacak bu çorbayı mutlaka evlerinizde denemelisiniz.
Tatlı Çorba: Bayburt’ta neredeyse her evde bu çorba pişirilmektedir. Özellikle Ramazan aylarında, bayramlarda, misafir geldiğinde ikram edilmektedir. İçindeki malzemelerden dolayı hem çok besleyici olması hem de bol malzemeli olması nedeniyle aşureye benzetilmektedir. İçerisinde kuşburnu, toz şeker, yarma, incir, kuru fasulye, kayısı, erik, fındık ve un bulunmaktadır. Çorba kaynatılıp soğuduktan sonra üzerine fındık dökülerek servis edilmektedir.
Galacoş Yemeği: Bayburt’un en meşhur yemeklerinden biri olan Galacoş, oldukça doyurucu ve bol proteinli bir yemektir. Hem ekonomik hem de lezzetli olan bu yemeğin ana malzemeleri kıyma ve pide. Tırnak pideleri küp küp doğrayıp fırında kızarttıktan sonra pişirdiğiniz, kıyma, soğan, salça ve yeşil mercimeği üzerine döküp en son da yoğurt ve tereyağı ile servis edip afiyetle yiyebilirsiniz.
Tel Helvası: Bayburt’a gelindiğinde yemeden dönülmemesi gereken lezzetlerden biri tel helvası. Hem şehirde hem de çevre illerde oldukça meşhur olan bu tatlının yapımı ve pişirmesi oldukça zordur. Ayrıca şehirde “pişmaniyenin atası” olarak da bilinmektedir. Özellikle kış mevsiminde tüketilmektedir. Şeker, su, limon ve irmik kullanılarak hazırlanan bu tatlı macun kıvamına getirildikten sonra karın üzerine bırakılıyor, 5-10 dakika soğutulduktan sonra tekrar yoğruluyor. Yemesi çok keyifli ancak yapması pek zahmetli tatlı.
Süt Böreği: Şehrin en farklı lezzetlerinden biri olan süt böreği yufkanın süt ve yoğurt ile ıslatılması ile hazırlanıyor. Tıpkı Laz böreği gibi süt böreği de sütlü ve hamurlu bir tatlı. Her üç dört yufkada bir dövülmüş fındık dökülüyor, en son tereyağı döküldükten sonra fırında pişiriliyor, fırından çıktıktan sonra şerbet ile buluşturuluyor. Şerbetini çektikten sonra da afiyetle yiyorsunuz.
Lor Dolması: Bildiğimiz dolmalardan çok farklı olan lor dolması da Bayburt’un yöresel yemekleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda Bayburt’un tescilli lezzeti. Bayburt dışında neredeyse hiç görmeyeceğiniz bu yöresel yemeğin yapılması zor, ancak hem çok lezzetli hem de besleyiciliği ve hafif bir tat olması ile sevilen bir tat.