05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Soya Sosu Kaç Kalori?
Keşfedilmesinin üzerinden 2500 yıl geçse bile hala popülerliğini koruyan soya sosu, Uzak Doğu mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Bir sodyum kaynağı olarak görülen soya sosu, yemeklere lezzet katmasının yanında sağlığa da yararlıdır
Soya sosu sağlık açısından faydalı olduğu için günlük olarak tüketilebilir. Bu tüketimin de bir miktarı vardır. Yetişkin bir kişi günden en fazla 2300 mg soya sosu kullanmalıdır. Aksi takdirde çeşitli sorunlarla karşılaşılabilir. Bu yüzden olabildiğince ölçülü şekilde kullanılmalıdır.
Soya sosunun içinde antioksidan değeri çok fazla olan shoyuvlavones bulunmaktadır. Bu antioksidan değeri sayesinde yaşlılık süreci yavaşlatılabilir. Ayrıca bazı kronik hastalıklara yakalanma riskiniz de azalır. Soya sosunda bunlar gibi birçok yarar daha bulunmaktadır.
Soya Sosu Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Soya sosu doğal şekilde üretilebileceği gibi kimyasal yöntemler ile de üretilebilir. Kimyasal olanı kullanmakla doğal olanı kullanmak arasında fark vardır. Eğer kimyasal olanı sık kullanırsanız çeşitli problemler doğabilir. Bunun için soya sosunu alırken doğal olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun için soya sosunun içindekiler bölümüne bakabilirsiniz. İçindekiler bölümünde karamel veya mısır şurubu bulunan soya soslarını olabildiğince tercih etmemelisiniz. Bunlar kimyasal olarak üretilen soya soslarıdır.
Soya Sosunun Besin Değerleri
Genel olarak bir değerlendirme yapılacak olursa soya sosunda en fazla pay proteindedir. İçinde bulunan %65’lik protein miktarından sonra %34 ile karbonhidrat gelir. Son ve en az değeri %2 ile yağ taşımaktadır.
1 Porsiyon Soya Sosu İçin Besin Değerleri
1 porsiyonda 25 gram soya sosu bulunmaktadır. Bu soya sosu 15 kaloridir. Besin değerleri ise şu şekildedir; Karbonhidrat 1.39 gram, Protein 2.63 gr, Yağ 0.03 gram, Lif 0.20 gram, Sodyum 1396.50 miligram ve Potasyum 53 miligram.
1 Çay Bardağı Soya Sosu İçin Besin Değerleri
1 çay bardağında 10 gram soya sosu bulunmaktadır. Bu bardaki soya sosu 6 kaloridir. Besin değerleri de şu şekildedir; Karbonhidrat 0.56 gram, Protein 1.05 gram, Yağ 0.01 gram, Lif 0.08 gram, Sodyum 558.60 miligram ve Potasyum 21.20 miligram.
Soya Sosunun Günlük İhtiyacı Ortalama Karşılama Oranları
Soya Sosu Nasıl Saklanır?
Soya sosunu özellikle fazla soğuk bir ortamda tutmanıza gerek yoktur. Raflarda ve oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Kapağını açtıktan sonra birkaç ay oda sıcaklığında tutabilir ve taze bir şekilde kullanabilirsiniz.
Soya Sosu Hangi Yemeklerle İyi Gider?
Soya sosu Uzak Doğu mutfağında oldukça fazla kullanılmakla birlikte birçok yerde sıkça tercih edilmektedir. Bu yüzden birçok yemek ile birlikte soya sosu kullanılabilir. Örneğin soğuk noodle çorbası, kajulu tavuk, ramen ve birçok yemekte kullanılır ve tüketilir.
Soya Sosu Yerine Ne Kullanılabilir?
Soya sosu sıkça tercih edildiği için birçok yerde bulunmaktadır. Ancak bazı durumlarda bulabileceğinizi düşündüğünüz yerlerde bulamayabilirsiniz. Bu durumlarda soya sosu yerine acılı baharatlı çeşni, tamari sos ve worcestershire sosu gibi sosları tercih edebilirsiniz.