11:02 - Aziz Yıldırım Kimdir
10:50 - Acun Ilıcalı Kimdir
10:35 - Ali Koç Kimdir
11:31 - Ümit Özat Kimdir
11:23 - Sergen Yalçın Kimdir
11:18 - Serhat Akın Kimdir
10:54 - Rüyada Evden Kaçmanın Anlamı
10:43 - Rüyada El Sallamanın Anlamı
10:23 - Rüyada Evi Böcek Basmasının Anlamı
23:48 - Ayran ve Balık Zehirler Mi
Yemek Borusu İltihabı Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
Yemek borusu iltihabı, mide rahatsızlıklarına sahip olan kişilerde görülmesi yaygın bir durumdur. Tedavisi yemek borusu iltihabına sebep olan etken ile birlikte yapılır. Bu hastalıklarda diyet (beslenme düzeni) önemlidir.
Yemek borusu iltihabı, mide rahatsızlıkları (reflü vb.) gibi hastalıkların sonucunda oluşur. Mide asidinin yemek borusuna çıkması ile orada oluşan tahribatın sonucunda iltihap meydana gelir. Bazı hastalıklarda kullanılan ilaçların da aynı şekilde yemek borusunda iltihap oluşturduğu bilinmektedir.
Yemek Borusu İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Nedenleri Nelerdir?
Yemek borusu iltihabına sebep olan etkenler sadece mide hastalıkları değildir. Kişinin yemek yeme alışkanlıkları, bazı kullanılan ilaçlar ve tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak gözükebilir. Bunlar;
Yemek Borusu İltihabının Tedavisi Nedir?
Beslenme düzeni: Öncelik olarak hasta olmadan ve olduktan sonra yiyecekleri doğru seçmek gerekir. Aşırı yağlı olan bir beslenme düzeninden uzak durulmalıdır. Hazır gıda tüketimini minimum düzeye indirmek gereklidir.
Yemek yaparken yağın ölçüsüne dikkat edilmeli, kızartma olarak yapılan yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Mide problemine yol açabilecek olan aşırı yağ tüketimi mide asidinin yukarı çıkması sonucunda yemek borusunu zedeler. Bu tür rahatsızlıkların önüne geçilmesi açısından az ve sık yemek yenilmelidir. Akşam saat altıdan sonra su harici bir şey tüketilmemelidir.
Uyku: Yemek yedikten sonra insülin direncinin artması ile birlikte uyku çöker. Fakat yemek yedikten sonra yatılmamalıdır. Midede sindirim 4 saat içerisinde gerçekleştiği için yedikten sonra yatmanın sonucunda mide asidi yemek borusuna çıkabilir. Ve orada tahribata yol açar. Yemek yedikten 4 saat sonra uyku önerilir. Böylelikle reflü oluşmasının önüne geçilebilir.
Yastık: Yatakta yatarken yastığı bir miktar yükseltmek mide asidinin yukarı çıkmasını engelleyecektir.
Sigara Ve Alkol Tüketimi: Mide problemi yaşayan kişilerin sigara ve alkolden uzak durması gerekmektedir. Alkolün içinde bulunan asit kaynaklı mide yanmasına sebebiyet verir. Aşırı alkol tüketimi sonrası mide işlevini yerine getiremediğinden kusmaya sebep olur.
Bununla beraber boğazda tahribata yol açar. Aynı şekilde sigara tüketimi boğazda balgam oluşumuna neden olmaktadır. Refleks olarak boğaz kendini temizlemek ister. Bunu sonucunda boğazda tahribat oluşur.
Uzmanlar Tarafından Hastaya Verilen İlaçlar: Mide yanması problemini çözmek için; Antiasit ilaçları, proton pompa inhibitörleri verilmektedir. Bakteri kaynaklı olan yemek borusu iltihaplarına antibiyotik kullanımı tavsiye edilir. Alerjen sebeplerden kaynaklı olan iltihaplara ise, Kortikosteroitler önerilir.
Sürekli devam eden reflü, mide fıtığı gibi problemleri olan hastalara cerrahi müdahale gereklidir. Mide kapakçığı güçlendirilip, mide asidinin yemek borusuna çıkışı engellenir. Yemek borusu olması gerekenden dar olan kişilerde de cerrahi müdahale gereklidir.