05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Semizotunun Kullanımının Faydaları Ve Zararları
Semizotu: Semizotugiller ailesinden gelen, 30 cm boyunda bir bitkidir. Yapraklarında sap yoktur ve etli bir yapısı vardır. Küçük, yeşil yaprakları ve sapları yenir. Hem çiğ olarak hem de pişirilme ile tüketilebilir. Semizotu halk arasında semizebe olarak da bilinir. Ayrıca ana yurdu Hindistandır. Ülkemizde de yetiştirilmektedir.
Tohumu toprağa ekildiği zaman kolaylıkla yetişir. İçeriğinde C vitamini ve demir bulunur. Ağızda bıraktığı his hafif ekşimsidir. Yeşil yapraklı olan diğer bitkilere göre içinde bolca omega 3 bulunur. C vitamini, demir ve omega 3 barındırdığı gibi A vitamini ve antioksidalar açısından da oldukça zengin bir bitkidir. Peki, bu yeşil ve ekşimsi bitkinin faydaları nelerdir?
Semizotunun Fayları
Semizotunun içinde bir antioksidan görevi gösteren A vitamini gözlere çok faydalıdır. Gözlerin daha iyi görmesini sağlar. Konsantrasyon arttırır. Hafıza gelişimini destekleyerek unutkanlık problemini giderir. Özellikle küçük çocuklarının hafıza gelişiminde çok önemlidir. Daha hızlı öğrenmeyi sağlar.
Mide sorunu ve bağırsak sorunlarına iyi gelir. Sertleşen bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasına iyi gelerek mide yanması sebeplerini azaltır. Kabızlık sorunun geçmesini sağlar. İdrar söktürerek böbreklerde oluşan kum ve taşın atılmasını sağlar. Kişinin yorgunluğunu azaltır. Sinirleri yatıştırır. Kolesterol ve şeker hastalarının olumlu yönde ilerlemesini sağlar.
Semizotu Nasıl Tüketilirse Daha Sağlıklı Olur?
Pişirme yöntemi ile de yenen semizotu çiğ şekilde de tüketilir. Çiğ şekilde tüketildiği zaman içeriğinde ki bütün vitaminler daha etkili olur. Çünkü pişirildiği zaman yüksek ısı sebebiyle bazı vitaminleri yok olur. Özellikle yoğurt ile salata şeklinde tüketildiği zaman çok daha faydalı hale gelir. Ayrıca çorba şeklinde de tüketilebilir. Bu kadar faydası olan semizotunun kişiye zararı dokunur mu? Zarar verirse bu zararlar nelerdir?
Semizotunun Zararları
Semizotu diğer bitkilere göre çok daha az zarar verir. İçinde bolca oksalat bulunduran semizotu böbrek taşları ve kumuna iyi gelse de fazla tüketim halinde ters tepki yapıp zarar verir. Fakat semizotunu yoğurt ile tükettiğiniz zaman bu yan etki görülmez. Çünkü yoğurt oksalatı emer. Fazla tüketim halinde mide yanması oluşturabilir. Yine fazla tüketim halinde ishale sebep olur.