05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Vitiligo Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Vitiligo hastalığı deride yaşanan pigment kaybından meydana gelmektedir. Deriye rengini veren pigmentlerin kaybı sebebiyle kişinin derisinde renk bozuklukları meydana gelir.
Derinin bir kısmı normal ten rengine sahip olurken bir kısmı da beyaz ya da çok açık renkli olmaktadır. Hastalık bu şekilde alacalı renklerle belirtiler vermektedir.
Vitiligo Hastalığı Nedir?
Vitiligo hastalığında kişinin ten renginde değişiklik gözlenir. Belirli bölgelerde pigment kaybı sebebiyle oluşan bu renk kayıpları bazı kişilerde son derece küçük alanlarda gözlenirken bazı kişilerde büyük alanları kaplamaktadır.
Özellikle kişinin estetik görünümüne etkisi olan bu hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir ve tedavisi de yoktur. Deride yaşanan sorun başka bir probleme yol açmamaktadır. Kişinin cildi ve derisi normalden farklı olmaz sadece dış görünüşteki farklılık ile hastalık tespit edilir. Bu durum aslında hastalığın seyri açısından olumludur.
Vitiligo Hastalığı Nasıl Oluşur?
Vitiligo hastalığının bilinen ve net bir sebebi yoktur. Bu nedenle vitiligo hastalığının sebebi nedir sorusunu da cevaplamak mümkün değildir ancak hastalığı tetikleyen ya da arttıran bazı durumlardan bahsetmek mümkündür. Bu durumlar:
olarak gösterilebilir.
Vitiligo hastalığı yaşayan kişilerin bağışıklık sistemleri renk pigmentlerini oluşturan hücreleri birer tehdit olarak algılar ve yok eder. Bu durum dönem görülebildiği için hastalığın belirtileri zamanla artabilir. Bunu engellemek için tetikleyici etkenlerden uzak durmak çok önemlidir.
Vitiligo Hastalığı Tedavisi
Vitiligo hastalığının tedavisinde uygulanan tekniklerin tek amacı rengin eski renk tonuna kavuşmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda yapılan işlemler cildin altında bulunan ve doğal rengini sağlamakla sorumlu olan melanositlerin uyarılmasına dayanmaktadır.
Bu uyarma işlemleri genellikle ışık tedavisi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda fototerapi olarak da bilinen ışık tedavisi sayesinde melanositlerin deriye rengini veren melanin pigmenti üretimini arttırması sağlanmaktadır.
Hem hastalığın tedavisi hem de yeni lekelerin oluşumunu önlemek amacıyla farklı kremler de kullanılmaktadır. Özellikle kortizon içerikli kremler sorunun yaşandığı bölgeye uygulanarak tedavi sağlanmaktadır.
Vitiligo Hastalığının Kişi Üzerine Etkileri
Vitiligo hastalığının bilinen fiziksel etkileri yok denecek kadar azdır. Hastalığın etkileri genellikle psikolojik anlamda olmaktadır. Leke oluşumu özellikle gençlerde psikolojinin olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Bu kişilerin tedaviye olumlu cevap vermeleri ise büyük bir moral olarak tedaviyi de kolaylaştırmaktadır.
Kişinin bu belirtilerin estetik görünümünü bozmasından olumsuz etkilenmesi daha çok gerilmesine ve daha çok stres yapmasına sebep olmaktadır. Her hastanın tedaviye verdiği cevap farklı olduğu için tedavi aşamasındaki pek çok hasta hastalığa nasıl tepki vereceğini bilmemektedir. Bunun endişeleri ile stres seviyesi daha da artmaktadır.
Günümüzde tıpta kullanılan mühendislik teknolojilerinin gelişmesi sayesinde pek çok kişide olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Özellikle açık tenli kişilerin tedavileri büyük oranda yapılarak normal deri rengi yakalanmaktadır.