05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Kronik Uykusuzluk ve Tedavi Seçenekleri
Koşulsuz şartsız uyku her insan için oldukça önemlidir. Bir kişi uzun zaman uyumadığı zaman çeşitli sorunlar baş gösterir. Birçok kişi uykuya rahat bir şekilde sorunsuz dalarken kronik uyku yüzünden uykuya dalmakta ciddi anlamda sorun yaşayan insanlar bulunmaktadır.
Kronik Uykusuzluk Nedir?
Kişinin uykuya dalma esnasında uykuya dalamama ve uykudan çok sık uyanma sorunudur. Uykusuzluk hastalığına sahip olan kişiler bir süre sonra günlük hayatında bazı sorunlar yaşar. Bu sorunlar; uykusuzluğun verdiği yorgunluk, göz yanması, enerji düşüklüğü, sinir hali sorunlarına sebep olur. Her insandan insana bu sorunlar değişebilir çünkü kişiden kişiye uykunun yeterlilik süresi değişir. Genel olarak kronik uykusuzluk hastaları daha çok yorgun olurlar. Göz yanması sorunu ise kronik uyku hastalığı yüzünden az uyuyan kişilerde daha çok görülür. Eğer uykuya dalmakta çok zorluk yaşıyorsanız veya uykunuz çok bölünüyorsa bir doktora başvurun çünkü altında yatan başka sebepler olabilir.
Kronik Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir?
Yukarıda yazan psikolojik hastalıklardan şizofreni ve bipolar bozukluk ağır hastalıklardır sadece bu belirtileri vermez. Uykusuzluk yaşıyorum diye kendinizi bipolar ya da şizofren hastası sanmayın. Bu iki hastalığın uykusuzluk üzerine etkisi oldukça ağır ve özeldir ayrıca daha farklı. Bipolar ya da şizofreni diye belirtmemizin sebebi eğer bu iki hastalıktan birisini taşıyor ve bunu biliyorsanız belli bir dönemdir de uykusuzluk yaşıyorsanız diye belirttik.
Kronik Uykusuzluk Hastalığının Bütün Belirtileri
Sabahları çok zor uyanmak,
Uykudan yorgun, dinlenmeden kalmak,
Uykudan kalkınca ve gün içinde göz yanması ile baş ağrısı,
Sinirli bir halde olmak.
Çok erken uyanmak,
Gün içinde çok sersem olmak.
Sık sık yaşanmaya başlanılan hafıza problemleri.
Kronik Uykusuzluk Hastalığı Tanı Yöntemi
Doktora gittiğiniz zaman doktor önce uykusuzluğa neden olabilecek sorunları algılamaya çalışır. Bunun için belli başlı sorular sorulur. Eğer her hangi bir sebep yoksa fiziki muayene yapılır. Uykusuzluğa sebep olan sorun araştırılırken mutlaka tiroit sorununun olup olmadığı da kontrol edilir. Kesin bir tanı koymak için doktor size 2 haftalık bir çizelge verir. Bu çizelge 2 hafta boyunca geceleri kaç kere kalktığınızı, tahminen ne kadar süre sonra uykuya dalındığını doldurmanızı ister ya da direk hastane ortamında uyku kliniğinde bir gece uyku takibiniz istenir. Bunun sebebi; ne kadar uyuduğunuz, uyurken ve uyandığınız zaman nefesinizin durumu, vücut şekilleri ve beyindeki dalgalar incelenir. Çıkan sonuçlar doğrultusunda doktor gerekli tanıyı koyar.
Kronik Uyku Hastalığında Tedavi
Tanı işleminden sonra doktorunuz eğer tiroit tanısı koyduysa ona göre bir bölüme gönderilirsiniz. Eğer belirli bir sebep çıkmazsa doktorunuz sizi bir psikiyatri doktoruna yönlendirir. Tedavinin geri kalanı ise çıkan sonuca göre değişir. Yani bir tiroit hastalığı yüzündense farklı ya da bir psikolojik nedenden oluyorsa farklı tedaviler kullanılır.