SON DAKİKA

Replikler

Kanser nedir?

Kanser nedir?
Bu haber 08 Ekim 2020 - 16:29 'de eklendi ve 6 kez görüntülendi.

Kanser Nedir?

Asıl konuya gelmeden önce, daha iyi anlayabilmek adına kanserin ne olduğunu, rahim ve yumurtalık kanseri arasındaki farkların anlaşılması gerekiyor. Normal bir hücrenin mitoz bölünme süresi 24 saattir. Bu 24 saatin ilk 23 saati hazırlık evresinden ibarettir.

Yani hücre bölünmeye hazır mı, bölünmek için yeteri kadar sağlıklı mı, DNA eşlenmesi sırasında bir sıkıntı oldu mu? Bu tip mekanizmalarla hücre kontrol edilir ve hata varsa düzeltilir.

En son düzeltilemeyen bir hata olursa hücre kendisini programlı hücre ölümüne gönderir. Bir bakıma organizmaya zarar vermemek için intihar eder. İşte kanserleşmiş hücrede bu 23 saatlik kontrol mekanizması yoktur, programlı hücre ölümü de yoktur. Kanser hücreleri ölümsüzdür. Normal bir hücreden 24 kat daha hızlı bölünüp kanserin yayılmasına yol açarlar.

Rahim Kanseri Nedir?

Rahim, kadınlarda bulunan ve temel görevi embriyonun tutunacağı bir tabaka olan endometriyuma sahiplik etmek olan bir organdır. Hamile kalabilmek için sağlıklı bir rahim şarttır. İşte yukarıda anlattığımız mekanizmayla bir rahim hücresinin kanserleşmesi rahim kanserine sebep olur. Bu durumda endometriyumun kalınlaşması en belirleyici tanıdır.

Yumurtalık Kanseri Nedir?

Yumurtalık, kadın vücudunun her iki yanında bulunan ve kadın üreme hücresi olan yumurtaların üretildiği yerdir. Aynı zamanda birçok hormon da burada üretilmektedir. Kanserleşmenin yumurtalık da başlıyor oluşuna ise yumurtalık kanseri denir.

Yumurtalık kanserinin kendisine özel bir semptomu olmamakla beraber; o bölgede ağrı ve şişlik, düzensiz adet kanamaları, iştahsızlık gibi durumlar sayılabilir. Özellikle yumurtalık kanserinin kendisine özgü bir semptomu olmaması dolayısıyla bazen tanı konulması zorlaşabilmektedir. Ve kanser hastalığında en tehlikeli durum ilerlemiş yani erken tanı konulamamış kanserdir. Bu durumdan kaçınmak için düzenli olarak kontrollere gidilmelidir. Özellikle ailesinde kanser öyküsü olan insanlar çok daha dikkatli olmalıdır.

Rahim ve Yumurtalık Aldırmak Kanserleşmeye Sebep Olur mu?

Yukarıda rahim ve yumurtalık kanserinin mekanizmalarını ayrı ayrı açıkladık. Buralarda kanser oluşabilmesi için bu organların üstünde tümör hücrelerinin oluşması gerekir. Eğer tümör hücresi oluşabilecek bir organ olmazsa kanserleşme de olmaz.

Hatta aile geçmişinde rahim ve yumurtalık kanserine sık rastlanan kadınlara, artık çocuk sahibi olmayı düşünmeyecekleri zaman rahim ve yumurtalıklarını aldırmaları önerilir. Zira kanserleşmenin önüne geçmek için dengeli ve düzenli beslenme, sigara ve alkol kullanmama gibi pek çok unsur sayılabilir.

Ancak kanserin önüne geçmenin en temel yolu kanserleşme riski görülen organı ortadan kaldırmaktır. Örneğin aile geçmişinde çok sık akciğer kanseri görülen bir kişinin akciğer kanseri olma ihtimali çok yüksektir fakat akciğerlerini aldıramaz çünkü yaşaması için akciğerleri gereklidir.

Ancak görüldüğü üzere durum rahim ve yumurtalıkta farklıdır. Bu iki organ hayatta kalabilmek için değil, organizmanın neslini devam ettirebilmesi için şarttır ve belli bir zamanda artık çocuk sahibi olmamaya karar verildiği zaman bu organların aldırılması kanser riskini ortadan kaldıracaktır.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA