05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Hemoglobin Nedir?
Hemoglobin vücut kırmızı kan hücrelerimizin yani diğer adıyla alyuvarlarımızın en önemli alt birimidir diyebiliriz. Bol miktarda demir içeren bir protein olan hemoglobin dolaşım sisteminde de çok önemli yer almaktadır. 1 molekül hemoglobin proteini 4 adet oksijen molekülü bağlama kapasitesine sahiptir. Yani vücudumuzda oksijen taşınma mekanizmaları arasında en çok oksijen taşıyan moleküldür. İçerdiği demir miktarı, taşıdığı oksijen miktarı, protein yapıda oluşu ve alyuvarların en önemli parçası olması gibi daha fazlası da sayılabilecek birçok sebep sayesinde vücudumuz için vazgeçilmez bir proteindir.
Hemoglobin Düşüklüğü ve Yüksekliği Neden Olur?
Aslında bu sorunun cevabı oldukça basittir. Eğer kırmızı kan hücre sayınız az ise, hemoglobin sayınız da azdır. Eğer kırmızı kan hücre sayınız gereğinden fazla ise hemoglobin sayınız yüksektir. Ayrıca hemoglobinler kemik iliğinde üretildiğinden dolayı eksikliğinin bir başka sebebi kemik iliğinde meydana gelmiş herhangi bir hasar veya işlevsizlik de olabilir. Bu tip durumlarda ilik kanserine varana kadar her tür durum titizlikle incelenmelidir, çünkü genellikle kemik iliği kaynaklı durumlarda hemoglobin eksikliği hastalık olarak kendisini ikinci plana atmaktadır.
Hemoglobin Düşüklüğü ve Yüksekliğinin Sonuçları Nelerdir?
Düşük hemoglobin seviyesi genellikle; aşırı yorgunluk, nefes darlığı, cilt hastalıkları, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda şişme –soğukluk, aritmi yani kalbin normalden hızlı ve güçsüz atması gibi semptomlar gösterir ve hastalığın seyrine göre kişiden kişiye farklı çeşitlerde anemilere yol açar. Hemoglobin düşüklüğünü tedavi edebilmek için öncelikle buna sebep olan durum tespit edilmeli ve giderilmelidir. Bu durum kimi zaman kansere kadar gidebilirken kimi zaman basit bir vitamin eksikliği sebebiyle olabilmektedir. Hemoglobin yüksekliğinde ise; anormal kilo kaybı, aşırı terleme, yorgunluk, ciltte kırmızımsı veya morumsu bir ton, kaşıntı, ağrılı eklem şişmesi gibi semptomlar görülebilir. Hemoglobin yüksekliğinin birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; kalp hastalıkları, böbrek kanseri, karaciğer kanseri, aşırı derecede dehidrasyon, tütün ürünleri ve sigara tüketmek, aşırı yüksek yerlerde yaşamak gibi sebepler mevcuttur. Bu durumu tedavi edebilmek için de öncelikle bu duruma neyin sebep olduğuyla ilgili doğru bir tanı konulmalı ve ardından gerekli tedavi uygulanmalıdır. Hemoglobin yüksekliği ve düşüklüğü genellikle hastalığın kendisi değil, bir başka hastalığın belirtisidir. Bu sebeple hafife alınmaması gerekir ve altta yatan sebep kesinlikle bulunmalıdır.