05:26 - En Özel Replikler: Hangi Dizi, Film veya Kitaptan
16:47 - En Komik Replikler
05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Çocuklarda Apandisit Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Halk dilinde daha çok “kör bağırsak” olarak bilinen appendiks organı ince bağırsak ile kalın bağırsak arasında yer alır. Apandisit oluşum aşamaları aşağıdaki gibidir.
Bu organın içinde bazı boşluklar bulunmakta olup içerisine gıda ve sert maddelerin girmesi sonucu burada sınır seviye aşıldıktan sonra lenf bölgesinde sıkışma oluşur. Bu evrede karın ağrısı ve iştahsızlık görülür.
Tıkanmadan dolayı appendiks dokusu salgısını dışarı atamaz ve bu salgının organ içinde kalması ile iltihaplanma meydana gelir. Bu evrede beslenme bozukluğu görülür.
İltihap appendiks duvarında yayılır. Appendiks dokusunda bulunan delikten bağırsak dışkısı girer. Daha sonra karın bölgesinde yayılma gösterir. Bu evrede gerekli müdahaleler yapılmazsa apandisit patlayabilir ve hastanın ölümüne yol açabilir.
Çocuklarda Apandisit Belirtileri
Çocuklarda Apandisit Kaç Yaşında Görülür?
Genel olarak 6-10 yaşlarında görülmekte olup ergenlik yıllarında da görülmesi mümkündür.
Apandisit Tanısı Nasıl Konulur?
Öncelikle uzman doktor hastanın karnını fiziksel olarak (dokunma, hafifçe bastırma vb.) muayene eder.
Fiziksel muayene sonrası hastanın beyaz kan sayısı testi yapılır. Ayrıca idrar testi ile idrar yolları enfeksiyonu ya da böbrek taşının var olup olmadığı bakılır. Çünkü apandisit ile bu iki hastalığın belirtileri aynı olduğundan hastalığın tam olarak tespit edilmesi istenir.
Hastanın karın bölgesi ultrasonografi cihazı ile incelemeye alınır. Uzman doktor, mesleki bilgilerine ve yapılan test ve tetkiklere göre hastalığın teşhisini koyar.
Apandisit Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda apandisit mevcutsa apandisitin tedavisi için tek şart ameliyattır. Apandisit ameliyatı iki şekilde gerçekleşir.
Kapalı apandisit ameliyatına başlamadan önce hastanın en az 6 saat aç kalması gerekir. Ameliyat öncesinde hastaya narkoz verilerek hasta uyutulur. Eğer apandisit iltihaplanmışsa appendiks organı cerrahi müdahaleler ile yerinden çıkarılır. Fakat yırtılma sonucu iltihap kana karışmış ise hastanın hayatta kalması risk haline dönüşür.
Bu hastanın ölümüne yol açabilir. Bu ameliyat en çok tercih edilen ameliyat şeklidir ve ameliyat 30-40 dakika sürmektedir. Açık ameliyatta ise tek fark hastaya narkoz verilmeyerek bölgesel narkozun uygulanmasıdır.