SON DAKİKA

Replikler

Çocuğunuzun sizi dinlemesini nasıl sağlarsınız?

Çocuğunuzun sizi dinlemesini nasıl sağlarsınız?
Bu haber 08 Ekim 2020 - 7:59 'de eklendi ve 14 kez görüntülendi.

Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız?

Gün geçmiyor ki anne, baba, çocuk arasında sorunlar olmasın. Çocuklara anne babanın sözünü dinletememesi, aslında en büyük sorunlardan birisidir. “Ah bir dinlese belki anlayacak deriz”. Aslında o kadar iyi duyuyorlar ki, belki de bu duymamazlığa vurmaları anne babayla ilgilidir.

Yani onlar sizi duyuyor, siz duymuyorken çocuğun öfkelenmesine neden olmuş olabilirsiniz. Genelde öfke nöbeti geçiren çocuklarda sorun yine anne baba kaynaklıdır. Onun istediklerine değilde, sizin kendi istekleriniz doğrultusunda günleriniz geçiyorsa bu zamanla çocuğun sizi duymamasına ve hatta istediği olmadığında öfke nöbetleri geçirmesine sebep olabilir.

Bu nedenle önce değişimi anne baba olarak kendimiz de ve yaşayış tarzımızı değiştirmekte yapmalıyız. Bunu konuyla ilgili bazı önerilerimiz olacak.

Çocuğunuza Net Komutlar Verin

3, 4 yaşındaki çocuğunuza odasındaki oyuncakları toplamasını söylediniz. Ama o oyun oynuyor veya başka şeylerle ilgileniyor. Siz sürekli oturduğunuz yerden “odanı topla demedim mi? , onu yapma demedim mi? , koşma demedim mi? “ gibi kelimeler sarf ediyorsunuz. Yalnız çocuğunuzun hareketlerinde birşey değişmediği gibi, yüz ifadesinde de o değişimi yakalayamıyorsunuz. Çünkü baştan çocuğun sizi duymasına imkân vermeden, siz motor hızıyla ona söylenmeye başladınız. Bir kere şunu unutmayalım; çocuğunuza ne kadar çok söz sarf ederseniz, sizi o kadar duymayacaktır.

Peki, Burada Ne Yapmalısınız

Öncelikle çocuğunuzun sakin olduğu bir zaman onun boy seviyesinde ve gözlerine bakarak “ canım bu evin bir kuralları var, odamız dağıldığın da herkes kendi odasını kendisi toplayacak” gibi sözler söyleyin ve net olun. Bundan sonra çocuk odasını dağıttığında sadece bir kere yanına giderek ve gözlerine bakarak odasını toplamasını söyleyin. Toplamazsa ikinci defa söylemeyin ve o odayı toplamayın. Günler geçse de siz bu komuttan vazgeçmeyin. Artık odasının dağınık olduğunu fark edecek ve toplamaya başlayacaktır.

Yemek Vakti Değil de Yemekten Sonra Acıkan Çocuk

Yemek konusunda da net olmalısınız. Çocuğunuzu sofraya çağırırken “hadi yemek vakti” diye çağırın. “Ama anne ( veya baba) ben yemek istemiyorum” diye cevap alırsanız öfkelenmeyin. Yumuşak bir sesle “ tamam canım yemek vakti 30dk. Bu süre içinde istediğin zaman gelebilirsin” deyip kendi yemeğinizi yemeğe başlayın. O bu süre içinde gelecektir. Gelmezse bu vakit dışında yemek vermeyin. Acıktım diye bilir. “ akşam yemeğine daha 2 saat var istersen sana atıştırmalık olarak bir elma verebilirim” gibi sözler söyleyin. Abur cubur kesinlikle vermeyin. Amaç çocuğun o vakitten başka bir vakitte yemek yenilemeyeceğini bilmesidir. Kararlı ve sabırlı olun.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA