SON DAKİKA

Replikler

Tırnak yeme alışkanlığı neden ortaya çıkar?

Tırnak yeme alışkanlığı neden ortaya çıkar?
Bu haber 04 Ekim 2020 - 13:37 'de eklendi ve 2 kez görüntülendi.

Tırnak Yeme Alışkanlığı Neden Ortaya Çıkar?

Etrafımızda tırnak yiyen birisini gördüğümüzde bunu çok önemsemeyiz. Aslında bu kişinin fiziksel bir hastalığı da yoktur zaten. Muhtemelen bir şekilde bu alışkanlığı kazandığını ve farkında olmadan yaptığını veya bunu yapmayı sevdiğini düşünürüz.

Ama durum böyle değildir tırnak yiyen insan geçmişlerinde mutlaka çok stres, üzüntü gibi ekstrem duygu durumuna maruz kalmışlardır. Bu sağlıksız duygu durumlarına çok uzun süre maruz kalmaları sonucu psikolojileri ciddi ölçüde bozulmuş olabilir.

Erişkin bireylerde tırnak yemenin en sık açıklaması budur. Ve bu alışkanlığı durdurmak da öyle kolay değildir. Psikolojik açıdan sağlıksız ve stresli bir hayat yaşayan insanlar bu alışkanlıkla adeta kendilerini özgür hissederler.

Sürekli bacak sallama gibi hareketler de buna benzer durumlar yaşamış insanların verdiği benzer tepkilerdir. Çocuklarda da bu durumun açıklaması çok farklı değildir. Genellikle anne baba ayrı veya boşanma sürecinde olan, evde sık kavga olan ailelerde yetişen çocuklarda bu alışkanlık görülür.

Tırnak Yemenin Vücuda Zararı Var mıdır?

Tırnak yemenin vücuda verdiği herhangi bir zarar bilinmemektedir. Ancak diş etine zarar vermesi ve zamanla çekilmelere sebep olması bazı vakalarda görülmüştür. Bunun dışında tırnak yemek bir hastalığın sebebi değil, psikolojik bir rahatsızlığın dışa vurulmuş halidir.

Burada psikolojik rahatsızlıktan kasıt kötü geçirilmiş bir çocukluktan, akıl hastalığına kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Dolayısıyla bu kişiler iyi bir psikologla görüşmeli ve sorunlarını çözmeye çalışmalıdır.

Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Durdurulur?

Tırnak yeme alışkanlığı yukarıda da söylediğimiz gibi psikolojik bir rahatsızlığın habercisidir. Bu alışkanlıktan kurtulmak için yapılması gereken en önemli şey altta yatan sorunu bulmak ve çözüme kavuşturmaktır. Sorunu çözüme kavuşturmanın en doğru yolu ise iyi bir psikologla görüşmektir. Bunun yanında tırnaklarınızı her zaman kısa tutmanız da bu alışkanlığı yenmenizde faydalı olabilir. Elinizi ağzınıza götürdüğünüzde yiyecek bir tırnak bulamıyor oluşunuz bir süre sonra bu hareketi yapmanızı bırakmayı sağlayabilir.

Bunun dışında tırnaklarınıza acı tat veren birtakım maddeler sürebilirsiniz. Bir süre sonra bunu yapma isteği kaybolacaktır. Fakat önerilen çözüm bir psikologla görüşüp altta yatan sebebi yok etmektir.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA