SON DAKİKA

Replikler

Kekik kullanımının fayda ve zararları

Kekik kullanımının fayda ve zararları
Bu haber 04 Ekim 2020 - 13:21 'de eklendi ve 14 kez görüntülendi.

Kekik Kullanımının Fayda Ve Zararları

Baharatlar arasında, içinde zengin vitamin ve mineraller barındıran kekik yemeklerimize oldukça lezzet verir. Hem baharat hem de çay şeklinde kullanılabilir. Nane ailesinin Thymus cinsinden olan kekik, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Kokusu ve rengi birçok kişiyi cezbeder.

Kekiğin İçeriğinde Bulunan Vitamin Ve Mineraller

Kekik, antiseptik özellik gösteren timol yağını içerir. Ayrıca apigenin, luteolin, tiroksin antioksidanlarını içerir. Yaprakları da kendisi kadar sağlıklıdır. Çünkü yapraklarında barındırdığı maddeler şöyledir; kalsiyum, selenyum, potasyum, demir ve magnezyum barındırır. Bunlara ek olarak içinde A, K, C vitaminlerini salgılar. Peki, içeriği bu kadar zengin olan kekik tüketildiği zaman insan sağlığına ne gibi faydalar sağlar?

Kekik Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Kekik yukarıda saydığımız vitaminler dışında gözler için önemli olan A vitaminini salgılar. Böylece kekik göz sağlığına iyi gelir. İçeriği sayesinde antiseptik özellik gösteren kekik öksürük ve soğuk algınlığına fayda eder. Boğaz ağrısı tedavilerinde de kullanır. Antibakteriyel özellik gösteren kekik; sivilce oluşumunun önüne geçer ve oluşan sivilceleri erken zamanda tedavi eder.

Ayrıca ciltte sıkılaştırıcı etki gösterir. Kekik saça uygulandığı zaman kan dolaşımını arttırır. Böylece saçların uzamasına ve daha sağlıklı olmasına fayda sağlar. Saç kırılması, kepek oluşumu problemlerinin önüne geçer. Kemikler için destek kaynağı olan K vitamini kemik gelişimine destek verir.

Kemikleri güçlendirir. Kalp damar hastalıklarının oluşmasını engeller. Yüksek tansiyon sorununa iyi gelir. Kan basıncını düşürür. Vücutta ki mantar problemlerinin iyileşmesini sağlar. Demir eksikliği problemine iyi gelir. Kekiğin çok bilinmeyen diğer etkisi temizleyici olmasıdır. Çay şekline getirdiğiniz kekiği cildinize sürebilirsiniz. Cildinizi temizler ve besler. Rahat uyuyamama durumuna iyi gelir.

Kekik Kullanmanın Zararları Nelerdir?

Her besin, her bitki, her içecek aşırı tüketildiği zaman yan etki yaparak kişiye zarar verir. Bu durum kekik içinde geçerlidir. Kekik fazla tüketildiği zaman sindirim sistemini aşırı harekete geçirerek ishale sebep olur.

Çay şeklinde fazla tüketildiği zaman tansiyon düşürür. Kişiye halsizlik, baş dönmesi, mide bulanması gibi yan etkiler yapar. Hamilelik döneminde içilmemesi gerekir. Çünkü düşük yapma riskini arttırır.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA