05:26 - En Özel Replikler: Hangi Dizi, Film veya Kitaptan
16:47 - En Komik Replikler
05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Mardin’in Yöresel Yemekleri
Ülkemizin her bir yerinden lezzet fışkırırken kayıtsız kalmak imkânsızdır. Tarihi çok eskilere dayanan Mardin, yüzlerce yılın vermiş olduğu büyük ve bütün değerlere sahiptir.
ipek Yolu güzergâhı üzerinde bulunması, yüzlerce farklı kültüre ev sahipliği yapmış olması ve hayran olunası doğal güzellikleri nedeni ile bu şehir, tam bir efsanedir. Mardin’in bu tarihi ve doğal güzelliklerinden yanı sıra köklü ve parmak ısırtan mutfağından bahsetmek istiyoruz.
Mardin’in Meşhur Yemekleri
Kibbe
Bazı insanlara göre kibbe bazılarına göre ise kibe olarak bilinen bu yemek, aslında bir tür işkembe dolmasına benzemektedir. Kuzu ya da oğlak işkembesi ile yapıldığından çok fazla özen ve önem arz eden kibbe, işkembenin et, pirinç, nane, yenibahar ve kişinin arzusuna bağlı olarak nohutun da bulunduğu olduğu, doyuruculukta üstüne tanımayan lezzetlerden bir tanesidir.
İrok
İçli köftenin güzelliğinin baharatlarla taçlandırılıp, lezzetini katladığı tariflerdendir irok. Bin bir emek ve uğraşla hazırlanan köftelerin kızartılmasıyla damaklara şenlik bir hal alır. Mardin’e gitmişken yemeden dönmek en büyük yanlışınız olabilir, o yüzden hemen yemeniz gerekenler listenize ekleyin.
İkbebet
İrok için Mardin usulü içli köfte dedik ama ikbebeti de pas geçmek olmaz. Kızartılmış besinler yerine daha sağlıklı besinler yemeye dikkat eden insanlar ya da haşlaması daha güzel olur diye düşünüp haşlama tarzı sevenler için, Mardin’in en özel lezzetlerinden haşlama içli köfte ikbebeti kesinlikle denemelisiniz. Damağınızdan uzun süre silinmeyecek tadı ile nerede yerseniz yiyin Mardin’de yedikleriniz kadar güzel olmayacaktır. Mardin’in şüphesiz en güzel lezzetlerinden bir tanesidir.
Soğan kebabı
Soğan, büyük bir önem ile oluşturulan kıymalı bir harç ve salçalı suyun bir araya gelmesi ile oluşuyor soğanlı kebap. Ceviz büyüklüğündeki kıymalı harcın yarım soğanların içine konulup salçalı suyla harmanlandırılmasının ardından fırındaki yolculuklarına uğurlanmasıyla mis kokular sarmaya başlıyor her yanı. Sonrası ise adeta bir ziyafet sofrasına dönüşüyor.
Kaburga dolması
Bazen göz alıcı bir sofra kurmak için tek bir yemek yeterli olur ya, işte Mardin mutfağında ise o yemek, kaburga dolmasıdır. İçi için kuşbaşı doğranmış dana eti, pirinç ve çeşit çeşit baharat ilave ediliyor. Yanına ayrıca yapılan, içinde maydanozdan dolmalık fıstığa, bademden kuş üzümüne kadar çeşit çeşit malzemenin olduğu pilav, insanı adeta zevkten dört köşe yapıyor. Bir kaburga dolması ile sofrada ne kadar yemek olduğu önemsizdir. Bu lezzet sizi tıka basa doyuracaktır.
Dobo
Hemen hemen her yemeğinde et olan ve mutfağı et üzerine yoğun bir şekilde işlenmiş olan enfes bir mutfağa sahiptir Mardin. Dobo adlı bu yemek de yine şehrin en yöresel ve en lezzetli yemeklerinden bir tanesidir. Kuzu kol ile hazırlandığından dolayı bir porsiyon ile insan çok rahat bir şekilde doymaktadır.
Mardin Ve Mutfağı
Mardin, tarihi güzellikleri ve doğanın oluşturduğu güzel manzaraları ile Türkiye’nin en önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu kadar güzel yanı olan bir şehrin mutfağı da küçümsenemez. İnsanları adeta tavlayan lezzetleri ile yılda binlerce turisti kendisine çekmeyi başarmaktadır. Sizlerin de yolu Mardin’e düşerse mutlaka mutfağını denemeden gitmeyiniz.