05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Bolu’nun Yöresel Yemekleri
Bolu mutfağı pek çok lezzeti ile Türkiye’nin önemli mutfaklarındandır. Önemli aşçıların çıktığı şehirde yemek yapmak bir kültür haline gelmiştir. Nesiller boyunca
ktarılan tarifler ve lezzetler büyük önem arz etmektedir. Bu lezzetler başlıca:
olarak sıralanabilir. Liste hazırlanırken her kategoriden yemeklere yer verilmeye özen gösterilmiştir.
1. Ovmaç Çorbası
Ovmaç çorbası Bolu ve yöresinin imza yemeklerinden biri haline gelmiştir. İçinde hem nohut hem de hamur parçalarına yer verilen çorba ülkemizde farklı yörelerde yapılan çorbaların ayrı bir versiyonu olarak düşünülebilir.
Çorbanın suyunda salça ve soğan kullanılırken ekstra baharatlar ile de farklı lezzetler verilmektedir. Bu çorba daha çok kış aylarında insanların içini ısıtmak için yapılmaktadır. Bol içeriği ile son derece besleyici olan çorba protein yönünden de oldukça zengindir.
2. Abant Kebabı
Bolu’nun en önemli lezzetlerinden biri olan Abant kebabı közlenmiş patlıcan, et ve kaşarın bileşimi ile yapılmaktadır. Abant yöresi hem turistik hem de kültürel anlamda Bolu’nun önemli bölgelerindendir. Bu kebap da adını yöreden almaktadır.
Abant kebabı hazırlanırken öncelikle patlıcanlar közlenir. Daha sonra patlıcanların içine hazırlanmış et sote yerleştirilir. Et sotenin hazırlanışı soğan ve farklı malzemelerin birleşimi ile yapılır. Daha sonra bu harca kaşar da eklenir ve bu şekilde ortaya harika bir kebap çıkar.
Bolu’da hemen her restoranın menüsünde Abant kebabı bulmak mümkündür. Bolu’yu ziyaret edenlerin mutlaka denemeleri gereken lezzetlerden biridir.
3. Mengen Pilavı
Mengen pilavı Bolu mutfağının önemli lezzetlerinden biridir. Bolu pilavını bilmeyenler ilk bakışta bu pilavı bir iç pilava benzetebilirler. Bolu pilavının en önemli noktası ise içinde kullanılan badem ile mantardır. Bazı restoranlarda ve yerel bölgelerde pilavın yapımında domates ve fıstık da kullanılmaktadır.
Bolu restoranlarında sıklıkla yer verilen bu yemek Bolu’yu da aşarak Türkiye’nin farklı mutfaklarında ve restoranlarında kendine yer bulmuştur. Özellikle internetin gelişmesi ile pek çok kişi farklı lezzetlerin tariflerine internet üzerinden ulaşabilir hale gelmiştir. Bunun bir sonucu olarak da Mengen pilavı Türk mutfağında daha bilinir hale gelmiştir ve pek çok evde yapılmaya başlamıştır.
Saray Helvası
Bolu lezzetlerinden bahsederken tatlıya yer vermemek olmaz. Bu tatlının çok benzeri Kastamonu ilimizde çekme helva olarak bilinmektedir. Hazırlanışı un, katı yağ ve şekerle yapılmaktadır. Pek çok yörede tereyağının çok kokulu olması sebebiyle margarin tercih edilmeye başlansa da orijinalinde tereyağı kullanılmaktadır. Tereyağı kullanarak yapılması durumunda az yağlı ve tuzsuz tereyağı tercih edilmelidir.
İlk olarak bu şekilde üretilen saray helvası daha sonralarda pek çok farklı şekle girmiştir. Son dönemlerde üzerine çikolata kaplanmış halinden fıstık kaplanmış haline kadar pek çok çeşidini bulmak mümkündür. Helvanın orijinal halini yemek için lokal restoranların ziyaret edilmesi gerekir.