05:26 - En Özel Replikler: Hangi Dizi, Film veya Kitaptan
16:47 - En Komik Replikler
05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Bitlisin Yöresel Yemekleri
Bitlisin yemek kültürü o kadar çok zengin olan bir ilimizdir ki. Yemekleri çok ağır, zahmetli ve masraflıdır. Özellikle de maddi bakımdan oldukça ağırdır ve maddi açıdan sizi zorlayabilir. Bu yemeklerden bazılarını söyleyecek olursak bunlar içli köfte, halise, lahana dolması, keşkek, kabak dolması, çorti çorti köftesi, sulu köfte, turşu aşı, gari aşı, katıklı dolma, pişrük, yoğurtlu pappar, kabak boranisi,murtuğa gibi zahmetli ve yorucu yemeklerdir.
Bitlis’in Ete Verdiği Önem
Türkiye’de sıcak etin yenildiği tek yer Bitlis denilebilir. Etin kesilip mezbahadan çıkmasıyla tüketilmesi, çok kısa sürede yapılır. Bu kesilip mezbahadan kasaplara getirilen et kesinlikle soğumadan evvel satılır.
Eğer bu et soğuduysa ve üzerinden zaman geçtiyse kesinlikle rağbet görmez ve alınmaz ve kesinlikle soğuk hava depolarında bekletilmiş bu et, halk tarafından alınmaz ve talep bu ete karşı düşer.
Etler genellikle sabahleyin gelir ve öğlen saatlerine kalmadan tüketilir. Diğer şaşırtıcı şeylerden biriside bir, iki kilogram kadar et satın almak, ayıp sayılır ve genellikle fazla alınır. Tüketilen et; koyun, sığır, teke ve kuzudur.
Bazı Mahalli Yemek Çeşitleri Şunlardır
1-Çorti Aşı: Çorti,salamura lahana turşusudur ama bu sirkeyle yapılmaz. Çorti aşını yapabilmek için büyük bir tencerenin içerisine kemikli ve yağlı etler konur. Bu bahsettiğimi yaptıktan sonra üzerine çok miktarda çorti ile döğme ekleyerek bir miktarda su alıp pişirmeye bırakmanız gerekir.
Etlerin pişmesi için ocakta pişirmeye bırakmış olduğunuz etler pişene kadar devam eder ve çorti aşı yöremizde genelde kışın çok sevilerek tüketilen bir yemektir. Yemeğin içine bir miktar sarımsak ya da biber katılması yemeğin lezzetini ve damağınızın tadını oldukça artırır.
2-Katıklı Dolma: Yöremizin özelliğini taşıyan yemeklerden birisi de katıklı dolmadır. Katık yöremizde yoğurt manasına gelmektedir.
3- Büryan: Büryan, Bitlislilerin ‘hevur’ dedikleri tekeden yapılır. Genellikle büryan mevsimi yaz ve sonbaharın başlarıdır. Etlerin bu mevsimlerde kesilmesinin sebeplerinden hayvan hem besili, hem de taze ve taze otla beslendiğinden eti garip bir şekilde güzel kokar. Hayvan besiciliği kış aylarında besi hayvancılığı olduğundan, fazla rağbet ve ilgi görmez.
4 – İçli Köfte: Bitlis Köftesi: Bitlisde yaşayan kadınların bu yemeği yaparken en çok zorlandıkları yemeklerden birisidir içli köfte. Hem yapımı oldukça zahmet verici, hem de bayanların çekilmez imtihanıdır. Bu yemeği hakkıyla ve layıkıyla yapan hanımlar, aralarında rekabet görürler.
Yapamayanlar ise aralarında maharetli bir ev hanımı olarak görülmezler. Yapımı oldukça zahmetli ve çok zaman aldığından, genelde komşuların birbirlerine giderek yardım etmesi gerekir ve yardımlaşırlarda.
Bitlis’e özgü ise diğer bazı yemek çeşitleri şunlardır: Ciğer Taplaması, Şekalok, Tutmanc Aşı, Gılorik, Mişevşi, Has Dolması, Turşu Aşı, Çireş Çorbası, Ayran Aşı, Fındık Dolması, Soğan Köftesi, Kengerli Pilav, Turşlu Dolma, Gari Aşı, Halise, Çorti taplemesi, Gebol, Keledoş, Şille, Pıçoç, Halim Aşı, Yalancı Dolma