SON DAKİKA

Replikler

Adana’nın yöresel yemekleri

Adana’nın yöresel yemekleri
Bu haber 30 Eylül 2020 - 19:32 'de eklendi ve 9 kez görüntülendi.

Adana’nın Yöresel Yemekleri

Türkiye’nin önemli mutfakları denince ilk akla gelen şehirlerden biri de Adana’dır. Adana mutfağı tüm dünya tarafından bilinen Adana Kebabı ile tanınsa da bunu arka planında birbirinden güzel ve lezzetli pek çok yemek bulunmaktadır. Adana mutfağı ülkemizde Doğu illerinin mutfağı ve kültürü ile Akdeniz’in birleştiği son derece benzersiz bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle şehirde bolca yetiştirilen narenciyenin mutfakta kullanımı çok önemlidir.

Adana Kebabı

Tabi ki Adana mutfağı demişken Adana Kebabından bahsetmemek olmaz. Adana kebabı genellikle yağlı kuzu ya da dana etinden yapılan ve ızgarada pişirilen bir yemektir. Bu yemeğin en önemli özelliği kullanılan etin yağ dengesidir.

Izgarada pişirilen pek çok et ürününde yağ dengesinin iyi seviyede olmasına dikkat edilir aksi taktirde et ızgara pişerken fazla kuruyacaktır. Bu nedenle Adana Kebabı yağlı etten yapılarak piştikten sonra bile yumuşak ve yağlı kalması sağlanır. Lezzetini de bu kaliteli etten almaktadır.

Bunun yanında kebabın içine soğan gibi eklentilerin yanında karabiber, pul biber gibi ilaveler de eklenmektedir. Bu lezzet tüm Türkiye’de benimsendiği için ülkenin tüm şehirlerinde Adana Kebap yemek mümkündür.

Yüksük Çorbası

Adana’yı ziyaret edenlere ilk aşamada en çok yemesi önerilen yemeklerden biri de yüksük çorbasıdır. Diğer yemeklere oranla daha az bilinen bu Adana yemeği lezzeti ile yiyenleri mest etmektedir.
Çorbanın mantığı son derece basit. Mantıya benzer hamur parçaları ve nohut, farklı baharatlar ile tatlandırılmış ve yağın içinde kaynatılarak ortaya güzel bir çorba çıkar. Bu çorbanın içinde de para parça etlere yer verilmektedir.

Şırdan Dolma

Son yıllarda Adana dışında da pek çok Türkiye şehrinde popüler olan yemeklerden biri de şırdandır. Şırdan denen organ küçükbaş hayvanların sindirim sistemlerinde bulunan bir bölgedir. Bu parçanın iç pilav ile doldurularak pişirilmesiyle hazırlanan yemek Adana’nın son derece popüler hale gelmiş lezzetlerinden biridir.

Şırdan hem farklı bir lezzet olduğu için hem de Adana dışında lezzetli şırdan yemek daha zor olduğu için Adana ziyareti sırasında mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdendir. Şırdanın kaliteli yapıldığı yerlerde iç pilav ile et tadı son derece dengeli olarak ağızda güzel bir tat bırakmaktadır.

Bici Bici

Adana’ya özgü tatlılardan biri olan bici bici son zamanlarda pek çok şehirde de yaygın olarak satılmaya başlamıştır. Bici bici Adana’da hem yaz hem de kış aylarında bulunmaktadır. İlk olarak tamamen doğal ve taze karın içine nişasta karıştırarak yapılan tatlı zamanla yüksek talebi karşılayamayınca işin içine endüstriyel ürünler girmiş ve suni kar ile yapılmaya başlanmıştır.

Farklı yörelerde kar helvası olarak bilinen lezzete yakın olsa da bici bici içinde kullanılan nişasta ile daha farklı bir lezzet sunmaktadır. Adana ziyareti sırasında mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA