05:26 - En Özel Replikler: Hangi Dizi, Film veya Kitaptan
16:47 - En Komik Replikler
05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Yumurtalık Kanseri Nedir?
Yumurtalık, kadınların üreme hücrelerinin üretildiği ve çift halinde vücudun 2 yanında bulunan bir organdır. Bu organın üstünde kötü huylu hücrelerin oluşması, bir diğer deyişle kanserleşme yaşanması yumurtalık kanseri olarak adlandırılır. Yumurtalık kanserinin kendisine özgü semptomları yoktur.
Fakat söylenebilecek en ayırıcı semptom hormonal dengesizliktir. Kadınlarda yumurtalıklar, yumurta üretiminin merkezi olması yanı sıra eşey hormonları ve duygu durumunda değişiklik sağlayan birçok hormonun da üretim merkezidir.
Dolayısıyla yumurtalıklarda ortaya çıkan bir kanser hormonal bir dengesizlik de yaratacağından dolayı bu durum bir semptom olarak algılanabilir. Bunun yanında; bağırsak alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler, mesane alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler, iştahsızlık, kilo kaybı, vajinal kanama, karında şişlik ve basınç hissi de semptomlar arasında yerini alabilir.
Rahim Kanseri Nedir?
Rahim kadınlarda bulunan ve en önemli işlevi zigotun tutunacağı bir tabaka olması olan bir organdır. Bu organın üstünde bulunan endometriyum tabakası zigotun gömüldüğü tabakadır. Zigot olmadığı zamanlarda normal adet döngülerinde bu tabaka atılır ve yerine yenisi olgunlaşır.
Tırnak uzaması ve kesilmesine benzetilebilir bir durumdur. İşte bu tabakanın kalınlaşması ve ardından kötü huylu hücrelere dönüşmesi rahim kanseri olarak adlandırılır. Kadınlarda en sık görülen kanser tiplerinden bir tanesidir. Rahim kanserinin diğer kanserlere göre avantajı, erken tanı konmasının nispeten daha kolay oluşudur.
Özellikle menopozdan sonra ortaya çıkan vajinal kanamalar aksi ispatlanana kadar rahim kanserini düşündürmelidir. Bunun dışında adet dönemi dışında gelen vajinal kanamalar ve düzensiz adet dönemi de teşhis konulması aşamasında ayırıcı tanı olarak yerini alabilir. Pelvik ağrı, karın ağrısı ve şişlik de semptomlar arasında sayılabilir.
Rahim Kanseri ve Yumurtalık Kanseri Cinsel Yolla Bulaşabilir mi?
Ne rahim Kanseri, ne Yumurtalık kanseri ne de herhangi bir kanser türü cinsel yolla bulaşmaz, hatta hiç bulaşmaz. Zira kanser bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak burada ince bir detay söz konusudur, bazı virüsler kansere sebep olabilmektedir.
Bu tip virüslere onkolojik virüsler denmektedir ve bulaştığı zaman kanser yapabilme özelliğine sahiptirler. İşte bu virüslerden bir tanesi de HPV virüsüdür. Yani açılımı, Human Papilloma Virus. Bu virüs erkeklerde herhangi bir kansere yol açmazken kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açabilmektedir. Ve virüsün cinsel yolla bulaştığı da bilinenler arasındadır.
Evet, kanser bulaşıcı değildir fakat virüsler bulaşıcıdır. Ve sağlıklı bir erkeğin vücudunda bulunan bu virüs cinsel yolla bir kadına geçtiği zaman rahim ağzı kanserine sebep olur. Bu sebeple kanser direk cinsel yolla bulaşıyor diyemeyiz fakat kanser etkeni cinsel yolla bulaşıyor diyebiliriz.
Yani cinsel ilişki sebebiyle rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimali vardır fakat kanser birisiyle herhangi bir şekilde geçirilen ilişki kansere sebebiyet vermemektedir. Bu durum HPV’ye özgü bir durumdur. Yumurtalık kanserine sebep olduğu bilinen bir virüs ise yoktur. Dolayısıyla cinsel yolla veya herhangi bir temasla bu yumurtalık kanserini kapmak mümkün değildir.