05:26 - En Özel Replikler: Hangi Dizi, Film veya Kitaptan
16:47 - En Komik Replikler
05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Hatay’ın Yöresel Yemekleri
Hatay ülkemizin en önemli mutfaklarından biridir. Hatay’ın lezzetlerini anlatmak için saatlerce dil dökmek gerekir. Son derece zengin kültürü ile çok uzun yıllardır pek çok milletin yaşadığı bu topraklarda çok güçlü bir mutfak kültürü oluşmuştur.
Bir yanda Arap ülkelerinden etkilenen şehir bir yandan da Akdeniz’in kendine has kültürü ve mutfağını benimsemiş durumdadır.
Hatay Usulü Döner
Hatay demişken dönerden bahsetmemek olmaz. Hatay’da dönerin yeri büyüktür. Ülkemizde döner farklı yörelerde farklı şekillerde servis edilmektedir. “İskenderun Döneri” olarak da bilinen Hatay döneri dürüm olarak servis edilmektedir. İlk bakışta sıradan bir dürüm gibi görünse de Hatay’da yenen orijinal Hatay dönerinin tadı diğer dürümlerden çok farklı olmaktadır.
Günümüzde hemen her şehir “Meşhur Hatay Döneri” adı altında satış yapan restoranlar görmek mümkün. Zincir haline gelmiş bu restoranlarda Hatay dönerinin orijinali gibi olmamasına şaşırmamak gerekir. Orijinal Hatay dönerinin kalitesi lavaşıyla başlayarak etine kadar devam etmektedir. Lavaşlar özenle hazırlanır ve ardından dönerle birlikte dürüm yapılırken yöreye has domates sosu dürümün içine dökülür.
Fellah Köftesi
Fellah köftesi Hatay’ın son derece önemli lezzetlerindendir. Diğer yörelerde de yavaş yavaş tanınmaya başlayan bu köfte ince köftelik bulgurdan yapılmaktadır. Bulgur şekillendirildikten sonra haşlanır ve tabağa alınır.
Burada köftenin en önemli özelliği içinde et kullanılmamasıdır. Tabaklama aşamasından sonra üzerine özel kırmızı sos ve yoğurt dökülür. Sos ile müthiş uyum içinde olan Fellah köftesi son derece lezzetli bir yemek olmasının yanında vejetaryen ve vegan beslenme tarzına sahip kişiler için de uygundur.
Künefe
Tüm Türkiye’nin bildiği ve zevkle yediği lezzetlerden biri de künefedir ve bu lezzet Hatay mutfağının imzasına sahiptir. Kadayıfın içine peynir koyarak pişirilmesi ve ardından da şerbet dökülmesi şeklinde yapılan tatlı farklı tarzlara sahiptir. Bazılarında fındık, ceviz gibi ilaveler olurken üzerine Antep fıstığı dökülür. Bunun yanında künefenin kaymak ile birlikte servis edilmesi de mümkündür.
Hatay’a gidenlerin mutlaka en az bir kere denemesi gereken lezzetlerin başında künefe gelmektedir. Her ne kadar tüm ülkede bulunabilir olsa da Hatay’da yenen en kötü künefe bile diğerlerinden iyi olacaktır. Bu nedenle bu lezzetin imkan varsa birden fazla yerde denenmesi önerilmektedir.
Humus
Hatay’da restoranların ve mutfakların sık sık yer verdiği bu mezenin menşei Orta Doğu ülkelerine aittir. Diğer kültürlerden ihraç edilen bu meze son derece lezzetli olmaktadır. Ülkemizde tüketilmeye başlaması Hatay sayesinde olmuştur. Diğer ülkelerden Hatay aracılığı ile Türkiye’ye yayılmış ve tanınmıştır.
Humus hazırlamak için nohut, tahin, ve limon suyu gerekir. Nohutlar püre haline getirilir. Bu aşamadan sonra kişinin tercihine göre zeytinyağı gibi sıvı yağlar tercih edilebilir. Daha sonra mezeye yeterli miktarda tahin eklenir ve son olarak da asit dengesi için limon sıkılır.
Tepsi Kebabı
Hatay’a özgü lezzetlerden biri olan tepsi kebabı bölgede hemen her evde yapılmaktadır. Bu yöresel lezzet son derece popüler olduğu için pek çok restoranda da bulmak mümkündür. Kıyma, soğan, biber, patates gibi malzemelerden yapılan yemek son derece lezzetli olmaktadır.
Firik Pilavı
Firik pilavı yöreye has lezzetlerden biridir. Temelde baharatlı ve tavuk etli pirinç pilavı olan Firik Pilavı Hatay’da evlerde sık sık yapılmaktadır. Bunun dışında restoranlarda da firik pilavı bulup denemek mümkündür. Pirinç pilavını sade yemekten sıkılanlar bunu mutlaka denemeli. Havuç gibi sebzelerin pişirildikten sonra tavuk ile birlikte pilava eklenmesi ile ortaya harika bir yemek çıkmaktadır. Bu pilav iç pilava da benzemektedir.