05:26 - En Özel Replikler: Hangi Dizi, Film veya Kitaptan
16:47 - En Komik Replikler
05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Hollanda’da Yaşam – Asgari Ücret – Vergi Kesintiler Ve Yaşam Maliyeti
Batı Avrupa’nın küçüklüğüne rağmen nüfus olarak yoğunluğu fazla olan ülkelerinden biri Hollanda, İngilizce adı ile “The Netherlands”, 17 milyon gibi bir nüfusa sahip. Yerlilerinden sonra en çok Türk göçmen nüfusu olan ülkelerden birisi de olan Hollanda; özgürlükçü, disiplinli, sosyal, ekonomik alanda çok ilerlemiş, tarımsal faaliyetlerle meşhur, saygıyı ön planda tutan ve kişilerin yaşam şartları bakımından oldukça gelişmiş bir ülke. Peki, Hollanda’da yaşam maliyetli mi? Asgari ücret ne kadar? Vergi sistemi ve kesintileri nelerdir? İklimi, insanları hakkında neler bilinmeli? İşte Hollanda’da yaşama dair bilgiler…
Ülke Hakkında Başlıca Bilgiler
Hollanda Vergi Sistemi ve Kesintiler
Hollanda’da vergi sistemi diğer komşu ülkelerine nazaran dah istisnalı özelliklere sahip. İşte başlıca kesintiler:
Bu vergi türü üç ana başlıkta ele alınacak şekilde belirlenmiş. İş geliri vergisi, faizden gelen vergi ve tasarruf gibi gelirlerden alınan vergi.
KDV (BTW)
Türkiye’de uygulanan birkaç husus haricinde neredeyse aynı sisteme dayalı BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde); genel tüketime dayalı vergidir, fiyatlara katılmış bir şekilde görürsünüz. Çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi. Genel olarak birkaç madde haricinde BTW oranı %21 civarında uygulanıyor. İşte o istisnalar:
Düşük Oran: İlaç, su, gıda, bazı tıbbi yardımlar, yolcu taşımacılığı, tarımla ilgili bir takım mal ve hizmetler, kitaplar, dergiler gibi kültürel kaynaklar, toplu taşıma, eğlence (sirk, tiyatro, spor müsabakalarına ait biletlere uygulanan vergiler vb.) gibi durumlarda %5-6’lık düşük vergi uygulayarak, gelişmişliğini bu şekille de gözler önüne koyuyor Hollanda.
%0 Oran: Avrupa Birliği harici bir ülkeyle yapılan ihracatlar içinde kullanılan %0 vergi oranı, tüm bu satışlar ve satışlara uzanan tüm hizmet kollarında uygulanıyor. Yani mallar Hollanda’dan herhangi bir BTW’ye tabii tutulmadan çıkış yapıyor.
Bunların haricinde Hollanda’da kömür, su (yeraltı suyu ve musluk suyu olarak ikiye ayrılıyor.), çeşitli atıklar, enerji kaynakları, ambalaj ve paketlemeler, çevresel gereksinimler, gümrük vergileri gibi maddeler de vergiye tabii tutulan diğer şeyler arasına giriyor.
Hollanda’da Asgari Ücret Ne Kadar? Sistemi Nasıl?
Diğer ülkelere nazaran öteki ilginç bir sistemi olan Hollanda, asgari ücretleri belirli yaşlara göre farklılık gösteriyor. Genel olarak 21 yaş üzeri çalışan kişiler 2019 Ocak ayındaki zam ile aylık 1653 Euro (14.560 Türk Lirası) alarak Avrupa’da en yüksek asgari ücret veren 3. Ülke olmayı başardı. (1. Lüksemburg asgari ücreti: 2570 Euro – 22.650 Türk Lirası, 2. İrlanda asgari ücreti: 1656 Euro – 14.595 Türk Lirası) Her yıl Ocak ayında ise Hollanda’da asgari ücret miktarları yeniden düzenlenip zamlanıyor. Bu nedenle yaşam refahı bakımından da epey yüksek seviyede bir ülke Hollanda. Peki, yaşa göre farklılık gösteren asgari ücret miktarları neler?
21 yaş ve üzerinde çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 1653 Euro – 14.560 Türk Lirası
20 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 1322 Euro – 11.650 Türk Lirası
19 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 992 Euro – 8.125 Türk Lirası
18 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 826 Euro – 7.280 Türk Lirası
17 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 673 Euro – 5.930 Türk Lirası
16 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 570 Euro – 5.023 Türk Lirası
15 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 496 Euro – 4.370 Türk Lirası