SON DAKİKA

Replikler

Hollanda’da yaşam asgari ücret vergi kesintiler ve yaşam maliyeti

Hollanda’da yaşam  asgari ücret vergi kesintiler ve yaşam maliyeti
Bu haber 21 Ekim 2020 - 0:43 'de eklendi ve 71 kez görüntülendi.

Hollanda’da Yaşam – Asgari Ücret – Vergi Kesintiler Ve Yaşam Maliyeti

Batı Avrupa’nın küçüklüğüne rağmen nüfus olarak yoğunluğu fazla olan ülkelerinden biri Hollanda, İngilizce adı ile “The Netherlands”, 17 milyon gibi bir nüfusa sahip. Yerlilerinden sonra en çok Türk göçmen nüfusu olan ülkelerden birisi de olan Hollanda; özgürlükçü, disiplinli, sosyal, ekonomik alanda çok ilerlemiş, tarımsal faaliyetlerle meşhur, saygıyı ön planda tutan ve kişilerin yaşam şartları bakımından oldukça gelişmiş bir ülke. Peki, Hollanda’da yaşam maliyetli mi? Asgari ücret ne kadar? Vergi sistemi ve kesintileri nelerdir? İklimi, insanları hakkında neler bilinmeli? İşte Hollanda’da yaşama dair bilgiler…

Ülke Hakkında Başlıca Bilgiler

  • Başkenti Amsterdam’dır. Sadece Amsterdam’da 1281 adet köprü bulunuyor.
  • Başkentin Amsterdam olmasına rağmen, Hollanda’da hükümet ve hukuksal bütün merkezler Lahey şehrinde yer alıyor. Dünyanın başlıca hukuk merkezleri olarak bile adlandırılır Lahey.
  • Hollanda, tam tamına 1,83 boy ortalaması ile dünyanın en uzun boy ortalamasına sahip ülkelerindendir.
  • Hollanda, coğrafi yükselti bakımından oldukça düz, engebesiz toprak şekline sahiptir. Bu neden de tarımın oldukça ilerlemesine zemin hazırlayan etken olmuştur diyebiliriz. Zira
  • Hollanda’da bir hayat düşünüyorsanız, tarıma yönelik bir iş kolunu tercih edebilirsiniz.
  • Dünyada en fazla kahve tüketimi olan ülkelerden biri de Hollanda.
  • Ülkedeki kira fiyatları, nerede yaşayacağınıza ve ev kapasitenizin nasıl olmasını istediğinize göre 700 Euro ila 2000 Euro gibi rakam yelpazesi ile değişkenlik gösterebilir.
  • Amsterdam’dan sonra en popüler ve kalabalık şehirlerini Lahey, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven olarak sıralayabilmemiz mümkün.
  • Rotterdam’da bulunan liman, Avrupa da tek, dünyada ikinci büyük liman unvanına sahiptir. Rotterdam Limanı, dünyanın en işlek limanlarından biridir.
  • Ötenazi, kenevir kullanımı ve kürtaj Hollanda’da yasal.
  • Hollanda, anayasal monarşi ile yönetiliyor.
  • Hollanda, dünyanın en büyük bira ihracatçılarından biri.
  • Hollanda, %50 civarında Hristiyan, %50 civarında dinsiz verilere sahip bir ülke olarak biliniyor. Bununla beraber oldukça özgürlükçü bir ülke olarak, 2001 yılında eşcinsel evlilikleri yasallaştırarak bu yönetmeliği yapan ilk ülke olma unvanını taşıyor.
  • Ana dil Flemenkçe (Dutch) olan Hollanda’da ikinci ana dil olarak İngilizce ile beraber, bölgesel Papiamento ve Frizce gibi diller de mevcuttur.
  • Hollanda’nın milli marşı, dünyadaki en eski marşlardandır. 1568’de yazılmış.
  • Ülkede sular çok temizdir. %99,9 oranında musluklarınızdan çok kaliteli klorsuz suyunuzu tüketebilmeniz mümkün.
  • Hollanda’nın temel olarak geçim kaynağı tarıma dayanır. Peynirleri, inekleri ve balıkçılığı ile ihracatını geliştirmiştir.
  • Okul fiyatları, nitelikli uluslararası öğrencilere kapısını açmak için diğer ülkelere nazaran daha uygun olacak şekildedir. (yaklaşık 2000 Dolar civarı)
  • Ulaşımda ülkede tıpkı diğer Avrupa ülkelerine benzerlik gösterecek şekilde bisikletler oldukça öne çıkan araçlar arasındadır. Öyle ki Hollanda’da 18 milyona yakın bisiklet mevcuttur ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.
  • Renkli binaları ile meşhur olan Hollanda, ülkenin simgesi hâline gelecek derecede popülerleşmiştir. Ülkeye turist çeken nedenlerden birisi bile denilebilir.
  • Sadece resmi olarak Batı Avrupa’da toprağı bulunmayan Hollanda’nın, Karayipler’de de 3 adet adası bulunuyor.
  • Hollanda, Belçika’ya ve Almanya’ya komşudur.
  • Ülkenin %50’si deniz seviyesinin yaklaşık sadece 1 metre kadar üzerinde, %26’sı ise deniz seviyesinin altında kalıyor.
  • Ekonomik Özgürlük İndeksi 2017 verilerine göre Hollanda’nın puanı 78’dir. Bu da yaşadığınız takdirde oldukça rahat olacağınız anlamına gelebilir.
  • İklimsel bakıldığında okyanus kıyısında yer almasından ötürü ılıman iklim ailesine mensup olan Hollanda’da yazlar fazla sıcak olmamakla beraber, kışlar da ılıman olarak geçer. Yine de ülkede nem oranının bir hayli fazla olduğunu bilmekte fayda var.
  • Ekonomi açısından ‘Bankacılık, Gemicilik, Balıkçılık, Tarım’ gibi sektörlerde oldukça gelişmiş olan Hollanda, dünya çapında ihracatta çoğu zaman ilk 10’larda yerini alıyor.

Hollanda Vergi Sistemi ve Kesintiler

Hollanda’da vergi sistemi diğer komşu ülkelerine nazaran dah istisnalı özelliklere sahip. İşte başlıca kesintiler:

  • Gelir Vergisi

Bu vergi türü üç ana başlıkta ele alınacak şekilde belirlenmiş. İş geliri vergisi, faizden gelen vergi ve tasarruf gibi gelirlerden alınan vergi.

  • Bu vergi, çalıştığınız maaşınızdan sağladığınız gelirden alınan vergi kategorisinde. %33 ila %50 oranları aralığında kademe kademe sosyal güvenlik ve vergi kapsamında değişkenlikler gösteriyor.
  • Sosyal güvenlik katkıları, gelir vergisiyle beraber uygulanıyor. Bu katkılara yaşlılık sigortası (AOW), istisnaya dayalı sağlık masrafları (ABWZ), çocuk yardımı, geriye kalan akrabalar ödenekleri (ANW) gibi alt başlıklara ayrılabilir.
  • Faiz gelirlerine yapılan bu verginin uygulanma oranı ise %25 civarlarında.
  • Sizin tasarruf veyahut yatırımlarınızdan elde ettiğiniz gelirlere yapılan vergidir. Toplam olarak net değer üzerinden %4’lük sabit kârı hesaplanarak bunun üzerine uygulanacak olan verginin uygulanma oranı %30’dur.

KDV (BTW)

Türkiye’de uygulanan birkaç husus haricinde neredeyse aynı sisteme dayalı BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde); genel tüketime dayalı vergidir, fiyatlara katılmış bir şekilde görürsünüz. Çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi. Genel olarak birkaç madde haricinde BTW oranı %21 civarında uygulanıyor. İşte o istisnalar:

Düşük Oran: İlaç, su, gıda, bazı tıbbi yardımlar, yolcu taşımacılığı, tarımla ilgili bir takım mal ve hizmetler, kitaplar, dergiler gibi kültürel kaynaklar, toplu taşıma, eğlence (sirk, tiyatro, spor müsabakalarına ait biletlere uygulanan vergiler vb.) gibi durumlarda %5-6’lık düşük vergi uygulayarak, gelişmişliğini bu şekille de gözler önüne koyuyor Hollanda.

%0 Oran: Avrupa Birliği harici bir ülkeyle yapılan ihracatlar içinde kullanılan %0 vergi oranı, tüm bu satışlar ve satışlara uzanan tüm hizmet kollarında uygulanıyor. Yani mallar Hollanda’dan herhangi bir BTW’ye tabii tutulmadan çıkış yapıyor.

Bunların haricinde Hollanda’da kömür, su (yeraltı suyu ve musluk suyu olarak ikiye ayrılıyor.), çeşitli atıklar, enerji kaynakları, ambalaj ve paketlemeler, çevresel gereksinimler, gümrük vergileri gibi maddeler de vergiye tabii tutulan diğer şeyler arasına giriyor.

Hollanda’da Asgari Ücret Ne Kadar? Sistemi Nasıl?

Diğer ülkelere nazaran öteki ilginç bir sistemi olan Hollanda, asgari ücretleri belirli yaşlara göre farklılık gösteriyor. Genel olarak 21 yaş üzeri çalışan kişiler 2019 Ocak ayındaki zam ile aylık 1653 Euro (14.560 Türk Lirası) alarak Avrupa’da en yüksek asgari ücret veren 3. Ülke olmayı başardı. (1. Lüksemburg asgari ücreti: 2570 Euro – 22.650 Türk Lirası, 2. İrlanda asgari ücreti: 1656 Euro – 14.595 Türk Lirası) Her yıl Ocak ayında ise Hollanda’da asgari ücret miktarları yeniden düzenlenip zamlanıyor. Bu nedenle yaşam refahı bakımından da epey yüksek seviyede bir ülke Hollanda. Peki, yaşa göre farklılık gösteren asgari ücret miktarları neler?

21 yaş ve üzerinde çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 1653 Euro – 14.560 Türk Lirası
20 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 1322 Euro – 11.650 Türk Lirası
19 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 992 Euro – 8.125 Türk Lirası
18 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 826 Euro – 7.280 Türk Lirası
17 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 673 Euro – 5.930 Türk Lirası
16 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 570 Euro – 5.023 Türk Lirası
15 yaşında çalışan kişilerin aylık aldıkları maaş: 496 Euro – 4.370 Türk Lirası

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA