14:25 - Ferdi Tayfur Kimdir Neden Vefat Etti
14:15 - Edip Akbayram Kimdir Neden Vefat Etti
14:10 - Volkan Konak Kimdir Neden Vefat Etti
11:02 - Aziz Yıldırım Kimdir
10:50 - Acun Ilıcalı Kimdir
10:35 - Ali Koç Kimdir
11:31 - Ümit Özat Kimdir
11:23 - Sergen Yalçın Kimdir
11:18 - Serhat Akın Kimdir
10:54 - Rüyada Evden Kaçmanın Anlamı
Tüp Bebek Neden Bir İhtiyaçtır?
Tüp bebek yaklaşık 40 yıllık geçmişiyle beraber günümüzde artık sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemi kullanan insanlar genellikle hamile kalmakta zorluk yaşayan insanlardır. Ancak bir birlikteliği olmayıp da çocuk sahibi olmak isteyen yalnız kadınlar tarafından kullanımı da gün geçtikçe ve toplumun bilinç düzeyi farklılaştıkça artmaktadır.
Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi tüp bebek yönteminin en sık kullanım sebebi çiftlerin çocuk sahibi olma konusunda sıkıntı ayaşamalarıdır. Çocuk sahibi olmak isteyip de bir türlü başarılı olamayan çiftler birçok testten geçerler ve sorunun ne olduğunu saptamaya çalışırlar.
Ancak bazen hiçbir sıkıntı bulunamaz. İşte genellikle bu tip durumlarda tüp bebek uygulamasına başvurulur. Tüp bebek uygulaması, erkeğin üreme hücresi olan sperm ile kadının üreme hücresi olan yumurtanın laboratuvar koşulları altında döllenmesidir. Bu iş için en sağlıklı yumurta ve spermler seçilir.
Laboratuvarda döllenme için en uygun koşullar oluşturulur ve döllenmenin ardından oluşan zigot anne rahmine yerleştirilir. Anne rahminde endometriyum tabakasına yerleştirilen zigot normal bir hamileliktekinden farksız olarak büyümesini sürdürür ve hamileliğin ileri safhasında da bir problemle karşılaşılmazsa normal bir bebek olarak dünyaya gelir.
Yani kısaca özetlemek gerekirse, tüp bebek uygulaması, normalde annenin yumurtalık kanalında olan döllenme olayının laboratuvar koşullarında ve en sağlıklı üreme hücreleriyle yapılmasıdır.
Peki, tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftler nasıl bir yol izlemelidir veya hastaneye gittikleri zaman onlara nasıl bir yol izletilecektir biraz da bundan bahsedelim. Toplam 5 aşamada bu durumu özetleyebiliriz.
Aşama 1: Ön Görüşme, Muayene ve Testler
Ön görüşme, tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftin doktorlarıyla yapacağı ilk görüşmedir. Bu görüşmede anamnez alınır yani çiftin geçmişe dair sağlıkla ilgili hikâyesi ve neden böyle bir yola başvurmak istedikleri bilgisi alınır. Ardından doktor çifti muayene eder ve çiftten birtakım testler ister. Bu testler erkeklerde kısa sürmektedir. Sperm kalitesinden başka kontrol edilecek bir şey yoktur fakat kadınlar için oldukça karmaşık testler mevcuttur. Bu sürecin ardından doktor testleri inceler ve tam olarak nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine karar verir. Çifte bu uygulamanın olası başarı oranı hakkında bilgi verir ve sorumluluğun çiftte olduğunu hatırlatan bir belge imzalatır.
Aşama 2: Yumurta Üretiminin Artırılması
Tedavi için tüm ön hazırlıklar ve testler tamamlandıktan sonra adet döneminin 2 veya 3. gününün gelmesi beklenir. Bunun ardından tedavi süreci resmen başlamış olur ve anne adayı yaklaşık 8-10 gün civarı doktorun verdiği hormon iğnelerini kullanır. Bu süreçte çift sık sık hastaneye gitmek durumundadır.
Anne adayının foliküllerinin yani yumurtalarının gelişimi sayısı yakın bir şekilde takip edilir ve herhangi bir sıkıntı çıkıp çıkmadığı kontrol edilir. Bu süreçte baba adayının yapabilecek pek bir şeyi yoktur. Yalnızca eşiyle birlikte hastaneye gelip ona destek olabilir.
Aşama 3: Çatlatma İğnesi
Yapılan hormon takviyelerinin ve rutin kontrollerinin ardından, gerekliyse ek tedaviler de uygulanmış olabilir, anne adayına çatlatma iğnesi adı verilen bir başka iğne daha yapılır. Bu iğnenin asıl amacı yumurtaların iyice olgunlaşması ve toplamaya hazır hale gelmesidir.
Bu iğne aynı zamanda yumurta toplanma zamanı hakkında da önemli bilgiler verilir. Bu sebeple bu iğnenin yapılış tarihi çok önemlidir. Tüp bebek tedavisinde çatlatma iğnesinin doğru zamanda doğru şekilde yapılması oldukça kilit bir rol oynamaktadır.
Aşama 4: Yumurta Toplama, Sperm Toplama ve Embriyo Oluşturma
Çatlatma iğnesinin yapılmasının ardından 34-46 saatlik bir süre geçmesi beklenir. Ve uygun zaman geldiğinde yumurtalar ameliyathane ortamında toplanır. Bu toplanma anesteziyle birlikte yapıldığından dolayı anne adayı acı hissetmez.
Baba adayından ise sperm örneği istenir. Bu günden önce en az 3 gün boyunca baba adayının boşalmaması beklenir. Spermlerin gerekli tüm minerallere ve sağlıklı bir embriyo oluşumu için gereken maddelere sahip olması beklenir. Alınan örnek sağlıklıysa mikroenjeksiyon yöntemi ile anne adayının yumurtalarına enjekte edilir ve embriyo oluşmuş olur.
Eğer spermlerde bir takım bozukluklar varsa, genetik ayıklama denilen bir yöntem ile bu bozukluklar olabildiğince giderilir ve anne adayının yumurtasına bu şekilde enjekte edilir.
Aşama 5: Embriyo Takibi ve Transferi
Spermlerle döllenmiş olan yumurtalar embriyolara dönüşür ve anne rahmine en çok benzeyen ortamda bir süre büyütülür. Bu süreçte var olan embriyolar oldukça yakından takip edilir. Ardından en kaliteli ve sağlıklı gözüken embriyolardan bir tanesi seçilir ve anne adayının rahmine transferi sağlanır.
Bu transfer sırasında anestezi kullanılmaz. Yalnızca idrar kesesinin rahme baskı yapması ve kataterin rahim içerisinde daha rahat ilerleyebilmesi için anne adayının idrarını tutuyor olması gerekmektedir. Tüm bu işlemler uygulandıktan sonra anne adayı yaklaşık yarım saat gözetim altında tutulur.
Tabi ki bu süre kişiden kişiye değişebilmektedir. Daha zorlu süreç geçirmiş olan anne adayları daha uzun süre gözetim altında tutulabilir. Ardından çift taburcu edilir ve gebeliğin geri kalan kısmında rutin kontroller ve takviyelerle durum idare edilir.