SON DAKİKA

Replikler

Kolesterol nedir?

Kolesterol nedir?
Bu haber 10 Ekim 2020 - 15:27 'de eklendi ve 6 kez görüntülendi.

Kolesterol Nedir?

Kolesterol halk arasında her zaman öcü gibi karşılanmış bir kavramdır. Kolesterolün her şekilde zararlı olduğuna inanma eğilimi halk arasında oldukça yaygındır. Fakat işin temeline indiğimiz zaman bunun çok yanlış bir algı olduğunu fark ediyoruz. Kolesterol bir çeşit lipittir. Ve vücudumuz için en önemli lipitlerden yani yağlardan bir tanesidir.

Eşey hormonlarımız başta olmak üzere vücudumuzda üretilen pek çok hormon kolesterol bazlıdır. Yani kolesterol olmazsa bu hormonların yapısı da bozulur ve sağlıklı bir vücuda sahip olmamız mümkün olmaz. Bunun yanında hücre zarının çok önemli bir bileşenidir kolesterol.

Hücre zarı akışkan bir yapıya sahiptir ve bu özelliği hücre zarının en temel özelliğidir. Kolesterol sayesinde hücre zarının akışkanlığı artar. Yani hücrelerimizin hayatta kalması için bile kolesterole ihtiyacımız vardır. Bu bakımdan bakıldığı zaman kolesterol vücudumuz için olmazsa olmazdır. Yokluğunda çok büyük sıkıntılara sebep olur ama gelgelelim fazlalığı da birçok soruna yol açmaktadır.

Yüksek Kolesterolün Zararı Nedir?

Vücudumuzun temel mekanizmalarının pek çoğunda kilit rol oynayan ve bizim için olmazsa olmaz olan kolesterolün yüksekliği maalesef sonu ölüme kadar gidebilen sonuçlara yol açmaktadır. Kolesterol yüksekliğinin sebebi genellikle fazla kilolardır. Vücut fazlalık yağı ne yapacağını bilemez ve elbet kolesterol de bundan nasibini alır.
Fazla kilolar sebebiyle kolesterol artabilir ve bunun sonucunda hücre zarlarımızda bolca bulunan bu maddenin fazlalığı bir şekilde hücre zarından ayrılır. Hücre zarından ayrılan kolesteroller çoğu zaman kan dolaşımına karışır.

Kan dolaşımına karışmasında sakınca yokmuş gibi görünebilir fakat dolaşımda kolesterol arttığı zaman önce en küçük kılcallar kapanmaya başlar. Yani kolesterol molekülleri bu kılcalları tıkar.

Bu kılcallardan beslenen organlar, dokular yeterli oksijen ve besini alamadıklarından dolayı organ yetmezliği, doku yetmezliğine varana kadar sonuçları olabilir. Fakat kalbin kılcal damarı olan koroner damarları tıkadığı zaman bu kalp krizine sebebiyet verir. Bilindiği gibi kalp tüm vücuda kan gönderdiği gibi kendi kılcallarına da kan pompalamak zorundadır.

İşte bu kılcallar kolesteroller vasıtasıyla kapandığı zaman. Kalbi besleyecek olan damarlara besin ve oksijen gidemez bunun sonucunda kalp krizi meydana gelir. Ve kalp krizi her yıl milyonlarca insanın hayata gözlerini yummasına sebebiyet vermektedir.

Yüksek Kolesterolle Nasıl Başa Çıkılır?

Yüksek kolesterolü düşürmek için çeşitli ilaç tedavileri mevcuttur. Eğer kişinin damarlarının tıkanmaya başladığı tespit edilmişse birtakım uygulamalarla bu tıkanıklıklar da giderilebilir. Fakat bunlara hiç gerek kalmadan en başından kolesterolümüzü sağlıklı seviyede tutmak için yapılması gerekenler oldukça basittir.

Bu basit fakat çok önemli tedbirler alındığı zaman kişi muhtemelen hayatı boyunca kolesterol sorunu yaşamayacaktır. Bu tedbirler şöyle sıralanabilir; dengeli ve düzenli beslenmek, kepekli ve tahıllı ürünleri tüketmek, doymuş yağ içeren besinlerden uzak durmak, hazır gıdalardan uzak durmak, sebze ve meyve tüketimini arttırmak, sigara ve alkolden uzak durmak, stressiz bir yaşam sürmek…

Liste daha uzayıp gidebilir fakat en önemlileri bunlardır. Bu şekilde bir yaşam sürüldüğü zaman kişinin kolesterol sorunu yaşaması oldukça uzak bir ihtimaldir.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA