15:17 - Yürümenin Sağlığımıza Faydaları
14:49 - Göz Sağlığı
13:50 - Kar Tatili
13:05 - Rüyada Arı Görmek
12:52 - Rüyada Ağaç Görmek
12:41 - Rüyada Araba Görmek
05:26 - En Özel Replikler: Hangi Dizi, Film veya Kitaptan
16:47 - En Komik Replikler
05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
Panik Atak Sporu Nasıl Etkiler
Her insan yaşamının belli dönemlerinde muhtelif sebeplerden ötürü tehlike ve kaygı yaşar. Bazen bu tehlike ve kaygı anlarında vücudumuz istem dışı olarak birtakım fiziksel değişiklikler geçirir. Aslında bu değişiklikler her insanda tehlike ve kaygı anlarında düzgüsel olarak açığa çıkar.
Fakat ürkü bozukluk hastalarında bu fiziksel değişiklikler günlük hayatını negatif etkileyecek boyutlara ulaşarak ciddi bir esenlik sorunu haline dönüşür.
Kriz anlarında oluşan bu fiziksel değişiklikler hastayı o denli oldukça etkisinde bırakır ki, günlük ömür içinde ortaya çıkabilecek her tehlike ve kaygı anlarında bu fiziksel değişimlerin (terleme, kalp çarpıntısı, nefes daralması gibi) tekrardan ortaya çıkabileceği korkusu, durumu, panik atak geçirenler için işin içerisinden çıkılmaz bir kısır döngü haline gelecektir. İşte hepimiz bu durumu psikoloji biliminde panik bozukluğu olarak tanımlamaktayız.
Panik Bozukluğu ani ve tekrarlayıcı bir biçimde ortaya çıkan, fizyolojik ve bilişsel emarelerle beraber gelen tehlike nöbetleri olarak ta adlandırabiliriz. Bu nöbetler pek oldukça başka kaygı bozukluğunda görülse de, ürkü bozuklukta da ayırt edici hususiyet bu nöbetlerin beklenmedik bir biçimde ortaya çıkmalarıdır.
Panik Atağın Spor Üzerindeki Etkisi
Panik atak, herkesin istemediği bir durumdur. Çok ağır dakikalar ve üstüne belki de yıllarca ağır travmalar geçirtebilen bir durumdur. Bu durumun spor üzerindeki etkisi ise bazen ölüme kadar gitmektedir. Kişinin spor yaptığı anda ya da spor yapıldığı yerde olduğu vakitte geçireceği panik atağın şiddeti de o denli büyüktür.
Çok fazla koşu, adrenalin, heyecan ya da kişiye yüklenen sorumluluklar ne kadar çok artarsa bu durumun gerçekleşme olasılığı da o denli artar. Bazen bu kötü sonuçlar hayra da vesile olabilmektedir. Kişi bu nöbetlere ayak uydurabilir ve kendisini kontrol altına almayı öğrenebilir. Bu sayede kendini geliştirmiş olup gelebilecek tehlikelere karşın bilindik bir senaryo izler.
Panik Atak Çeşitleri Ve Belirtileri Nelerdir?
1. Tekrarlayıcı ve beklenmeyen ürkü ataklar. Panik atak ansızın kabaran ve birkaç dakikada tepe noktasına ulaşan aşırı bir tehlike ve hastalık duygusu.
2. Son bir ayda minimum bir ürkü saldırı aşağıdaki durumlardan biriyle yahut ikisiyle beraber yaşanmıştır:
– Tekrar ürkü saldırı yaşayacağım korkusu yahut atağın sonucundan kaygı etme (örnek. Kalp krizi, delirme, kontrolünü yitirme vb.)
– Ataklara bağlı olarak anlamlı negatif alışkanlık değişikliği (kaçınma davranışının gelişmesi)
3. Sorun madde kullanımına yahut bir tıbbi durumun ortaya çıkabileceği fiziksel emarelerle açıklanamaz.
4. Ataklar başka bir akıl hastalığı ile açıklanamaz. Kesin tanı için aşağıdakilerden minimum 4 tanesi görülmelidir:
· Kalp atışlarının hızlanması, çarpıntı
· Terleme
· Titreme
· Nefessiz kalma duygusu
· Göğüs ağrısı yahut göğüste hastalık
· Mide bulantısı yahut midede sıkıntı
· Baş dönmesi
· Üşüme ya da ateş basması
· Karıncalanma, uyuşma, hissizleşme
· Derealizasyon(reel değil yahut hayalmiş duygusu) ya da Depersonalizasyon (ferdin kendinden ayrılma duygusu)
· Ölüm korkusu
· Delirme yahut kontrolü yitirme korkusu
Gibi yukarıdaki etkenler sizlerin panik atak çeşidinizi ya da panik atak nedenlerinizi belirlemektedir. Bu etkenler sürekli yaşanıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna ya da doktorunuza gitmenizde fayda vardır.