SON DAKİKA

Replikler

Kapalı safra kesesi ameliyatı nedir, nasıl yapılır?

Kapalı safra kesesi ameliyatı nedir, nasıl yapılır?
Bu haber 08 Ekim 2020 - 8:30 'de eklendi ve 26 kez görüntülendi.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Safra kesesi insanlarda karaciğerin altında bulunan ve karaciğer tarafından üretilen safra isimli sıvının depolanmasında kullanılır. Kişi için varlığı hayati bir önem ifade etmemektedir ancak gerekli olmadıkça da alınmamaktadır çünkü safra sıvısı yağların sindirimi sırasında mekanik parçalayıcı olarak görev yapmaktadır ve yağlı besinlerin tüketiminden sonra kullanılmaktadır.

Safra kesesi olmayan kişiler sadece karaciğer tarafından kısa sürede üretilmiş az miktarda safrayı kullanacakları için yağların sindirimi de daha az efektif olacaktır. Safra kesesinde belirli minerallerin katılaşması sonucunda taş oluşumu gözlenebilir ve bu taşlar kısa sürede ciddi sancılara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda safra kesesinin içindeki taşı almak mümkün olmadığından direkt olarak safra kesesi alınır.

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Olur?

Safra kesesi ameliyatı yıllardır yapılan bir ameliyat türüdür ancak eski dönemlerde sadece açık ameliyat olarak yapılabilmekteydi. Bu açık ameliyatlar deride cm boyutunda kesik açılarak yapılan cerrahi müdahalelerdir.

Açık ameliyatların hem iyileşme sürecinin daha zorlu olması hem de ameliyat izinin daha büyük olması sebebiyle birçok alanda olduğu gibi safra kesesi ameliyatlarında da kapalı ameliyatlar tercih edilmektedir. Tıptaki ve teknolojideki gelişmeler sayesinde bir anahtar deliği boyutunda küçük bir delik açılarak bu delikten safra kesesinin alınması işlemine kapalı safta kesesi ameliyatı adı verilir.

Bu ameliyat türünde yara son derece küçük olduğu için bu durum hem ameliyat riskini azaltır hem de iyileşme sürecinde hastanın konforunu azaltır. Safra kesesi taşları bu kanalları tıkadıkları için ciddi sancılara ve ağrılara sebep olmaktadır ve bu sancılar belirli zamanlarda son derece şiddetli olabilir. Sancıların artması kesenin zor durumda olduğunu gösterir ve safra sıvısı vücut içinde başka bir bölge ile temas etmesi durumunda hastayı zehirleyebilmektedir.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı İyileşme Süreci ve Avantajları

Safra kesesi ameliyatını kapalı olan kişilere de açık ameliyatta olduğu gibi genel anestezi uygulanır. Her ne kadar kesik küçük olsa da hastanın anestezi şartları altında olması gereklidir. Anesteziden sonra hastanın kendine gelmesinin ardından kısa sürede günlük işlerini yapması mümkündür.

Birkaç gün sonunda sürekli yatakta yatma ve istirahat etme zorunluluğu ortadan kalksa da yaranın tamamen iyileşmesi için birkaç haftalık süreçte hastanın zorunlu ihtiyaçları dışında kendini yormaması, istirahatine dikkat etmesi önerilir.

Ameliyat sonrasında hastalara yaralı bölgede iltihap ya da enfeksiyon gözlenmemesi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Kapalı ameliyatta dikişler çok küçük olduğu için buraya biyolojik dikişler atılmakta ve ameliyattan bir süre sonra bu dikişler kendiliğinden çözünmektedir.

Ameliyat süreci hastanelere göre farklılık gösterse de genellikle ameliyattan bir gün önce hasta hastaneye yatırılır ve gerekli tahliller yapılır. Bu süreç tamamlandıktan sonra ertesi gün hasta ameliyata alınır ve operasyon tamamlanmış olur.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA