05:26 - En Özel Replikler: Hangi Dizi, Film veya Kitaptan
16:47 - En Komik Replikler
05:35 - En İyi Yabancı Dizi Replikleri
05:21 - En İyi Film Replikleri
17:03 - Yeşil Yol Filmi Replikleri
10:14 - En İyi Film Replikleri
15:58 - Ramazanda Nasıl Beslenmeli
06:39 - Depresyonun Sebepleri Nelerdir
06:31 - Güneş Lekelerini Engellemek İçin Neler Yapmalısın
05:17 - Yaz ve Kış Olimpiyatları Tarihi
Gebelikte İlaç Kullanımı: Hamilelikte Hangi İlaçlar Güvenli?
Hamileliğin birinci trimesterinde yani ilk üç ayında sadece folik asit kullanılması gereklidir. Folik asit, B grubunun içinde olan bir vitamindir, bebeğin beyin gelişimini destekler. Hatta gebe kalmak isteyen anne adaylarının da folik asit başlaması gerekir. Gebeliğin ilk üç ayında antibiyotik, ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılmaması gerekir. Bu ilaçlar çok önemli durumlarda uzman doktorlar eşliğinde kontrol edilerek kullanılmalıdır.
Gebelik İlerleyen Zamanlarında Kullanmak
Gebeliğin on altıncı ayında, dördüncü ayından itibaren demir ilaçları alınması gerekir. Fakat bu sadece anne adayının demir eksikliği var ise gereklidir. Doğum esnasında anne adayı fazla kan kaybettiği için jinekologlar tarafından demir ilaçları önerilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vitamin eksikleri ve hormonal bozukluklar anne adayına kan testi yapılarak kontrol edilir. Anne adaylarının troitlerine bakılır eğer eksiklik var ise troit ilaçları başlanması gerekir, eksiklik var ise anne adayına bu ilaçlar önerilir. Çünkü troitin önemi büyüktür, bu bebeğin beyin gelişimi, kas gelişimi ve ilerleyişi açısından etkilidir.
Ilaç Kullanımı Bebeği Etkiler Mi?
Jinekolog kontrolünde olan hamilelerde bile risk oranı var iken, anne adayının kendi kararları neticesinde ilaç kullanması bazı istenmeyen sonuçlar doğurabilir. İlk üç ay anne adayının düşük yapma tehlikesi yüksektir. Bu dönemlerde jinekoloğu önermediği sürece ilaç kullanımı olmaması gerekir.
Alınan bazı ilaçlar rahimde kasılmalara yol açabilir ve bu bebeğin düşmesine neden olur. Aynı şekilde yanlış ilaç kullanımı sonucu bebeğin gelişiminde sıkıntı olabilir, doğumdan sonra fark edilebilecek beyin hasarları gerçekleşebilir.
Fakat doktorlar önemli bir rahatsızlık olduğu zaman önerilen ilaçlar ile birlikte anne adayının durumunu bebeğin gelişimini ve kalp atış hızını düzenli bir şekilde tetkit ederler. Bu şekilde istenmeyen durumların önüne geçilir.
Anne adaylarının düzenli doktor kontrolünde olması gerekir. Anne adayı olmak isteyen kişilerin de aynı şekilde bebeğe uygun ortamın, yani annenin vücudunun hazırlanması gereklidir. Bu kan tahlilleri yapılan kişinin değerlerine bakılarak ve ultrasonda rahimde bir problemin olup olmadığına bakılarak, gerekli tedavinin uygulanması sonucu istenen bir zemin oluşumunun hazırlanması ile olur.