SON DAKİKA

Replikler

Horlama nedir?

Horlama nedir?
Bu haber 28 Eylül 2020 - 22:59 'de eklendi ve 40 kez görüntülendi.

Horlama Nedir?

Halk arasında horlama olarak bilinen durum genellikle çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmaz. İnsan vücuduna bilinen herhangi bir büyük zararı söz konusu değildir. Lakin özellikle birlikte uyuyan çiftlerin veya aynı odada kalan insanların herhangi birisinde horlama görüldüğü zaman diğer kişi uyuyamayabilir ve bu da istenmeyen durumlara sebebiyet verebilir.

Horlamanın ne olduğuna baktığımız zaman, uyku haliyle birlikte gelen; yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerdeki gevşeme sonucu bu yapıların her nefes alışta titreşmesiyle olur. Ayrıyeten hava yolunu kapatan herhangi bir engel varsa bu engel rahat nefes almayı engelleyebileceğinden dolayı horlama meydana gelir.

Kişinin sağlığına zarar veren bir sorun olmaktan ziyade sosyal anlamda etraftaki insanları daha çok rahatsız eden bir durum olarak bakılabilir horlamaya.

Horlama Neden Olur?

Horlamanın sebebi birçok zaman yanlış yatış pozisyonlarıdır. Yatış şeklinin düzeltildiği zaman horlaması kesilen birçok vaka mevcuttur. Fakat alkol sigara gibi sağlığa zararlı ve özellikle boğaz bölgesinde tahribata yol açabilecek maddelerin kullanımı da horlamaya sebep olabilir.

Bunların yanında kişinin aşırı yorgun veya uykusuz oluşu da horlamaya sebep olabilir. Elbette ek tedavi alan bir kişi de kullandığı ilaçlar, antibiyotikler gibi maddeler sebebiyle horlama sıkıntısı yaşayabilir.

Çok fazla horlayan insanların sabahları daha bitkin uyandıkları da bilimsel bir gerçekliktir. Kendileri horladıklarını bilmedikleri için bu durumun sebebinden, bir başkası onlara söyleyene kadar bihaber kalabilirler.

Horlamanın Tedavisi Nedir?

Horlamanın herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. Genel olarak destekleyici tedaviler önerilir. Kişi alkol ve sigara kullanıyorsa bırakması önerilir. Eğer varsa fazla kilolarından kurtulması da horlamanın kesilmesini sağlayabilir. Çünkü kilo fazlalığı birçok durumda tek başına horlamanın ana sebebi olabilir. Bunların yanında daha yüksek bir yastığa geçilmesi ve burun bandı kullanımına başlanması da horlamanın şiddetini azaltabilir.

Tüm bu yapılanlara rağmen hâlâ horlamanın şiddetinde bir değişim olmuyorsa, horlamaya sebep olan bir başka faktör var demektir. Altta yatan asıl hastalığa tanı konulması ve bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Bu kimi zaman geniz etidir ve ufak bir cerrahi operasyonla alınabilir, çok nadir olsa da boğaz bölgesinde gelişen bir tümör dâhi bu duruma sebebiyet verebilir.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA