SON DAKİKA

Replikler

Burdur’un yöresel yemekleri

Burdur’un yöresel yemekleri
Bu haber 27 Eylül 2020 - 23:34 'de eklendi ve 29 kez görüntülendi.

Burdur’un Yöresel Yemekleri

Burdur mutfağı ülkemizde sevilen mutfaklardandır. Farklı kültürü ile Türk mutfağına güzel teknikler ve lezzetler kazandıran Burdur kendine has bir yemek kültürüne sahiptir. Bu yemeklerin lezzetinde en önemli nokta yağ dengesidir. Burdur denince akla gelen yemekler:

  • Testi Kebabı
  • Kömbe
  • Kabak Helvası
  • Çekme

1. Testi Kebabı

Bu kebap ülkemizin farklı yörelerinde de yapılsa da Burdur usulü testi kebabı son derece popüler hale gelmiştir. Bu kebapta en önemli özellik tahmin edilebileceği gibi pişme şeklidir. Dar ağızlı testilerin içine koyulan etler genellikle koyun eti olmaktadır ve közün ısısı ile yavaş yavaş pişmektedir.

Bu süreçte testinin özelliği sayesinde içerideki ısı dengeli ve eşit şekilde yayılarak etin tüm bölgelerini pişirmektedir. Koyunun kaburga etinden yapılan bu kebap Burdur’da muhakkak denenmelidir. Kaburga etine ilave olarak testinin içine patlıcan, patates gibi farklı farklı sebzeler koyarak bunların da et tadı ve kokusu ile pişmesi sağlanabilir.

2. Kömbe

Anadolu’nun farklı yörelerinde örneklerine rastlamak mümkün olan kömbe Burdur’da da yöresel yemeklerin temelini oluşturmaktadır. Burdur yöresinde kömbe son derece popüler bir yemektir.

Yerel ismiyle çanak ekmeği olarak da bilinen kömbe özenle hazırlanan hamurun tahin, ceviz, pekmez, haşhaş gibi ürünlerle birleşiminden oluşur. Genellikle iç malzemesi olarak haşhaş ya da tahin ayrı ayrı kullanılmaktadır. Kişinin zevklerine göre farklı çeşitlerini bulmak mümkündür. Restoranların dışında bölgedeki hamur işi yapan dükkanlardan satın almak mümkündür.

3. Kabak Helvası

Ülkemizde tatlı ve lezzetli olarak bilinen ve sıklıkla tüketilen bal kabağı Burdur’da tamamen farklı bir forma giriyor. Bal kabağının tatlı yapımında kullanılması ülkemizde sık sık görülmektedir. Genellikle daha katı ve iri parçalar halinde kullanılarak tatlıları yapılan kabak bu tatlıda ince çekilmiş, rendelenmiş formda kullanılmaktadır.

Asit ve tatlı dengesinin sağlanması için limon suyu ve şeker eklenen tatlının son derece güzel ve dengeli bir tadı olmaktadır. Güzelce pişirilen tatlı kıvamını altıktan sonra biraz dinlendirilir ve üzerinde tercihe göre badem ya da çam fıstığı koyulur.

4. Çekme

Çekme Burdur’un imza yemeklerinden biri konumundadır. Farklı yörelerde benzerleri de yapılan çekme tandırda kuzu etine benzemektedir. Bu yönü ile son derece lezzetli ve dengeli pişen et harika tadı ile herkesin beğenisini kazanmaktadır.

Eski dönemlerde daha çok düğün gibi kalabalık cemiyetlerde yapılan bu yemek günümüzde pek çok restoranda Burdur yöresine özel yemekler arasında yerini almıştır. Kuzu eti öncelikle saçla ilave yapılarak güzelce pişirilir ve kızartılır. Ardından et suyu ve tereyağı ile hazırlanmış lezzetli pilavın üzerine yerleştirilen etler bu şekilde sunulur.
Yörenin en önemli lezzetlerinden olan çekme son derece lezzetli olmasının yanında bir o kadar da doyurucu bir lezzet olarak ziyaretçilere sunulmaktadır. Burdur’u ziyaret edenlerin mutlaka denemeleri gereken lezzetler arasındadır.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA